Hax mot bönderna

Henrik Alexandersson angriper EU:s horribla jordbrukspolitik på ett kärnfullt sätt. Man kan inte annat än hålla med honom om allting som han skriver. Det är förkastligt att vi använder EU-pengar till att subventionera vårt jordbruk på det sätt som görs. Europas bönder producerar alldeles för mycket saker som konsumenterna inte vill ha. Mjölkbönderna producerar t.ex. kopiösa mängder smör som inte går åt. Lösningen? EU stödköper smör som sen helt enkelt får slängas på soptippen. Eller möjligen säljs till kraftigt (skatte-) subventionerade priser i fattiga länder, vilket slår ut inhemska bönder och befäster fattigdomen i länderna.

EU:s jordbrukspolitik (CAP) är ohållbar. Den äter upp över 40% av EU:s totala budget (trots det en viss förbättring; för några år sen var den gott och väl över 50%). Det bästa för konsumenter i EU, bönder i EU och innevånare i fattigare länder vore om vi helt avskaffade stödköp och liknande åtgärder samt öppnade våra gränser för frihandel även med länder utanför Europa. Konsumenterna skulle få billigare mat och lägre skatter. Bönderna skulle få börja producera vad som faktiskt efterfrågas och på effektivare sätt – vilket också skulle gynna miljön och klimatet. Innevånare i fattigare länder skulle kunna tjäna pengar på handel och självförsörjning istället för att vara beroende av bistånd.

Det är dags att avskaffa CAP och istället låta bönderna agera på en fri, konkurrensutsatt marknad precis som alla andra producenter. Jag hoppas Hax använder sin anställning hos PP i Europaparlamentet till att agera för förändring.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/07/23/hax-mot-bonderna/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.