Acta er, kommissionen

Glädjande nyheter från EU-parlamentet idag; en resolution om Acta har lagts fram, underskriven av alla partigrupper utom den lilla EFD, som inte tillfrågats. Resolutionen kommer att diskuteras redan ikväll och gå till omröstning under onsdagen. Du hittar hela texten hos Christian Engström (PP). Om du vill kan du följa processen steg för steg hos HAX.

Resolutionen kritiserar kommissionen för deras hantering av Acta-förhandlingarna och kräver att parlamentet, i enlighet med det nu gällande lissabonfördraget, får tillgång till all information rörande förhandlingarna. De säger sig vara villiga att dra kommissionen inför domstol om detta inte sker. Dessutom ställs en mäng krav på avtalet för att parlamentet ska godkänna det. Intressant är att EU-parlamentet i resolutionen säger nej till systemet med ”three strikes and you’re out”, som Hadopi-lagstiftningen i Frankrike har infört. Parlamentet säger också nej till att innehåll i datorer, mobiltelefoner, mp3-spelare och så vidare ska kunna kontrolleras när man korsar nationsgränser. EU-parlamentet säger i praktiken nej till allt som inte har med piratkopierade fysiska varor att göra. Acta ska vara till för att stoppa försäljning av piratkopierade varor, inte att stoppa fildelning.

Sannolikheten för att resolutionen går igenom är stor, eftersom alla partigrupper utom en liten skrivit under den. Visst, mycket kan hända i parlamentet, men det känns lovande. Om den gör det, har EU-parlamentet tagit ett steg i den riktning som jag själv brukar förespråka, nämligen att det viktigaste med upphovsrätt är att ingen ska kunna tjäna pengar på något utan upphovsmakarens tillstånd. Att däremot dela med sig av en kopia av en digital fil (eller musik på ett kassettband, om man vill gå tillbaka några decennier i tiden) ska vara tillåtet. Det finns inga vinster inblandat där, ingenting stjäls.

Dessutom tar parlamentet ställning för grundläggande rättigheter, inklusive personlig integritet. Det är viktigt, speciellt eftersom kommissionär Cecilia Malmström lovat en översyn av datalagringsdirektivet och annan lagstiftning som gör intrång i den privata sfären med hänvisning till terroristbekämpning och liknande. Fortsätter parlamentet i samma riktning kommer även detta att ifrågasättas kraftigt, eftersom det på vissa sätt innebär ännu mer integritetskränkande behandling än Acta.

Integritetsvärnande liberaler och pirater gör skillnad i Europaparlamentet. Det bådar gott inför framtiden.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/03/09/acta-er-kommissionen/

2 pingar

  1. […] som skriver om ACTA: Henrik Alexandersson, Michael Gajdtza, Per Pettersson , Christian Engström, NewsByKim, Scaber […]

  2. […] Intressant? Läs då mer om det på bloggen Per Pladdrar på. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.