Mugabe kvar men – kanske – försvagad

Avtalet mellan Zanu-PF och MDC i Zimbabwe är nu undertecknat. I korthet innebär det att Robert Mugabe förblir president och har kontrollen över militären samt leder kabinettet, medan Morgan Tsvangirai från MDC blir premiärminister, får kontroll över polisen och leder ministerrådet. MDC får 16 ministerposter och Zanu-PF 15.

Efter så lång tid av förhandlingar och parallellt med detta övergrepp mot befolkningen låter det äntligen som att det finns ett ljus i tunneln. Samtidigt är Robert Mugabe fortfarande kvar, mannen som har drivit sitt land till ruinens brant, förföljt och mördat stora delar av landets befolkning och skapat en inflation på 11 miljoner procent. Förvisso, något ska man väl slå rekord i som statschef och om alla positiva saker är körda, tja, då får man väl satsa på de negativa antar jag…

Förhoppningsvis är detta början på slutet för Mugabe. För en hållbar fred och demokrati i landet måste denna man försvinna från maktens korridorer. Hans närmaste män måste också bli av med sin offentliga makt för att inte kunna saboters den utveckling mot demokrati som ändå – förhoppningsvis – har tagit sin början idag.

Världen måste också hålla kvar strålkastarljuset på Zimbabwe länge än. Tappar världssamfundet fokus kommer Mugabe och hans förtrogna direkt att dra nytta av detta. Det kan vi (förmodligen som enda sak i det landet) vara säkra på.

Vill du läsa mer, se SvD och DN.

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2008/09/15/mugabe-kvar-men-kanske-forsvagad/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.