Konservativt från det liberala partiet

På torsdagen antog Folkpartiet liberalerna i Stockholms stad sitt program inför valet i höst. Precis som väntat är en av profilfrågorna en starkt konservativ åsikt, nämligen att höga hus inte hör hemma i Stockholms innerstad utan att vi måste värna stadsbilden. Allting ska vara precis som det alltid varit, förändring kan ju vara farligt

Det är ingen nyhet att jag är emot denna åsikt. Jag tycker om höga hus, om de byggs på rätt sätt och på rätt plats. Jag delar inte partiets åsikt att rätt plats alltid ligger utanför innerstaden. Tvärtom är jag snarast en varm anhängare av centerpartiets åsikter i denna fråga. De har en liberal, modern syn på höga hus och fördelarna med dem, till skillnad från den konservativa syn som är rådande inom det parti som ändå har ordet ”liberal” i partinamnet. Det faktum att jag har denna åsikt och är öppen och tydlig med den är inte heller direkt populärt i det ledande skiktet i Folkpartiet Stockholm.

Centerpartiet i Stockholms stad har blivit allt mer utpräglat liberala. I resten av landet är den liberala ådran inte alls lika uttalad och därmed kan inte centern sägas vara ett ledande liberalt parti. I just Stockholm är det dock frågan om det inte är centern som representerar de mest liberala åsikterna i dagsläget. Mark Klamberg skriver på sin blogg att en av de viktiga skillnaderna mellan Folkpartiet och Centerpartiet är just synen på höga hus. Jag skulle vilja veta vad de andra viktiga skillnaderna är, för om det där är den avgörande skillnaden måste jag nog komma till slutsatsen att även om jag är folkpartist i hjärtat, är jag i Stockholms stad utpräglad centerpartist.

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/05/28/konservativt-fran-det-liberala-partiet/

2 kommentarer

1 ping

  • Andreas Runnemo30 maj 2010 kl. 08:29
  • Svara

  Håller (som oftast) fullständigt med dig. Väldigt många vill ju uppenbarligen bo centralt i Stockholm och enda vettiga sättet att få in fler folk är att bygga högre hus.

  Är det så illa att du funderar på att rösta på centern i kommunalvalet? Eller finns det någon folkpartist att kryssa som jobbar aktivt mot partilinjen i den här frågan?

  /Andreas

 1. Fast nej till förändring är väl knappast en rättvis sammanfattning av FP-linjen… Man ska ju inte kopiera och upprepa det gamla. Stockholm, inte minst innerstaden, visar en stor blandning av olika ”årsringar” och arkitekturstilar. Det vi säger är att det nya, spännande, vackra, utmanande tillägget till just innerstaden inte behöver – och i vår mening inte bör – vara just höga hus. Vi har svårt att se värdet av att bygga högt ”bara för att” t.ex. vid Centralen, längs Klara sjö eller på centrala och känsliga platser. Utropstecken har sin plats och inte bara utanför innerstaden utan längs den gamla nord-sydliga åssträckningen och vid tullarna samt i de nya stadsdelar som också blir delar av innerstaden t.ex. Lindhagen, Värtan, Norra Station.

  För övrigt har vi ju i FP ett väldigt starkt program vad gäller inte minst kultur- och socialpolitik 🙂

  Rasmus

 1. […] för förändring har gått så långt att även det i grunden liberala partiet Folkpartiet liberalerna har anslutit sig till den starkt konservativa linjen och kräver stopp för höga hus innanför tullarna. Däremot håller Centerpartiet under ledning […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.