Behovet är viktigare än pappret

Papper är förvånansvärt viktiga i dagens bedrägligt papperslösa samhälle. På de papperslösa kontoren går kopiatorer och skrivare varmare än någonsin tidigare och gratistidningarna har dykt upp som svampar ur jorden trots att många förutspått papperstidningens död. Papper i alla dess former är på tillväxt och på senare tid har ett så kallat papper blivit allt viktigare: passet.

Många är de flyktingar som kommer till Sverige utan att ha sina papper i ordning. Framför allt handlar det om passet. Det är i sig inte helt underligt eftersom det kan vara till nackdel att ha ett pass när man söker asyl, eftersom det kan tas som intäkt för att man har en tillräckligt god relation till regimen i sitt hemland för att inte vara berättigad till politisk asyl. Om man kan få ut ett pass måste man ju ändå vara på relativt god fot med regimen, lyder argumentet. Därför uppmanas många flyktingar att slänga passen. Samtidigt kan deras asylskäl ifrågasättas när de inte har några papper för att styrka sin identitet. Att få asyl är med andra ord lite av ett moment 22. Därför lever många flyktingar illegalt i Sverige utan papper för att styrka sin identitet, med ett ständigt hot om att utvisas till ett land där de riskerar förföljelse, tortyr eller avrättning.

I ytterligare ett sammanhang verkar papper vara det viktigaste: sjukvården. Den som inte kan styrka sin identitet har svårt att få sjukvård i Sverige och även om vissa vårdgivare har hjärtat på rätta stället och ger vård oavsett, är detta långt ifrån en självklarhet. Regelverket och därmed ett antal mer paragraftrogna tjänstemän inom vården anser uppenbarligen att rätt papper är viktigare än att patienten håller på att förblöda av ett allvarligt papercut i pulsådern. Det ser säkert bra ut från de elfenbenstorn där tjänstemän sitter bakom sina datorer och betraktar verkligheten, men för alla dem som måste leva i sagda verklighet är det absurt och omänskligt.

Mot den bakgrunden uppmärksammar Liberala ungdomsförbundet detta i Almedalen idag och kräver att även papperslösa flyktingar ska få rätt till vård, en självklarhet för alla liberaler. Ett samhälle döms efter hur det behandlar sina svagaste, brukar det heta. Den sanningen måste omfatta även behandlingen av dem som lever i landet på flykt undan förtryck och förföljelse. Ett papercut förtjänar ett plåster, oavsett vilket papper man skurit sig på.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/07/07/behovet-ar-viktigare-an-pappret/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.