Många liberala åsikter om transpersoner

Är det de rödgröna som är mest trovärdiga i debatten om transpersoner? Länge har det varit en sanning som inte ifrågasatts. Det är dags att göra det nu. En sökning på Politometern visar att det snarare är liberalerna i Folkpartiet som tagit över ledartröjan.

Amanda och Trollhare. Två bloggar som brukar bekänna sig till varsin sida blockgränsen. Båda bloggar mycket om transpersoners livssituation och brukar vara överens i de flesta av sina åsikter. De är dock båda undantag då det inte är många bloggare som tar upp just transpersoner i sina inlägg. Oavsett om det beror på transfobi, okunskap, ointresse eller taktik för att maximera antalet röster, är det tråkigt.

Frågan är vilka som egentligen har störst trovärdighet i frågan? Ofta brukar svaret vara Miljöpartiet eller mer generellt de rödgröna. Det är logiskt eftersom Alliansen i denna fråga lider av att ha de konservativa kristdemokraterna på sin sida. Med en sådan samarbetspartner kan man väl inte ha någon trovärdighet i transfrågor, eller?

Den bilden håller nu på att krackelera. Alliansen har redan visat att det går att runda KD i frågor som rör livsstil och då framför allt HBT-frågor. Den könsneutrala äktenskapslagstiftningen kom på plats med KD:s goda minne, genom att riksdagens egna utskott förhandlade fram ett skarpt lagförslag. Riksdagsledamöter från Folkpartiet liberalerna gick utöver det emot den officiella regeringslinjen och röstade för att erkänna folkmordet i Armenien. Enskilda frågor där partierna står långt från varandra kan lösas genom andra samarbeten än de som ligger till grund för regeringen, detta är ett numera etablerat faktum och något som borde utnyttjas oftare.

Graf över hur många blogginlägg som handlar om transfobi, indexerade av Politometern. Folkpartiet liberalerna har flest procentuellt.Söker man på Politometern, som indexerar stora delar av den politiska bloggosfären i Sverige, finner man att det är folkpartibloggarna som är mest aktiva i debatten om transpersoner, med god marginal. Det är inga supersiffror, men att 0,3% av de blogginlägg folkpartisterna skriver faktiskt nämner transpersoner är en bra siffra för en fråga som annars är väldigt bortglömd. Miljöpartisterna, som anses så bra i dessa frågor, lyckas inte att komma upp till 0,1% ens när det avrundas till närmsta tiondel.

För mig som engagerat mig i transpersoners rättigheter på senare tid – något som inte är helt vanligt när man själv är cisperson – och dessutom är liberal, är det glädjande siffror. Det känns att gräsrotsrörelsen i Folkpartiet liberalerna har uppnått något slags kritisk massa och den här frågan kommer inte att ligga orörd. Kraven på att sluta med tvångssteriliseringar av transpersoner och att på andra sätt modernisera lagen om könstillhörighet kommer att höras allt högre. Det är kanske för mycket att hoppas att det blir en valfråga av det, men på de liberala bloggarna kommer debatten garanterat att fortsätta vara aktiv. Gräsrotsliberalerna har visat vägen för både partiledning och andra partier. Med lite tur kanske det äntligen kan leda till att ledande politiker vågar ta i frågan. Det vore inte ett år för tidigt.

Antal av Politometern indexerade inlägg som nämner HBT. Socialdemokraterna är störst i denna fråga, följda av Folkpartiet.Fotnot: En sökning på HBT på Politometern visar att socialdemokratiska bloggar nämner detta mest, följt av folkpartistiska bloggar på en hedrande andraplats. En genomgång av de socialdemokratiska blogginlägg som nämner detta visar dock att det oftast bara handlar om länkar till bloggen HBT-sossen och inte inlägg som handlar om HBT-frågor. Hur en sökning som filtrerade bort länkar som bara nämnde HBT när de länkade till den bloggen skulle se ut är oklart, men en kvalificerad gissning är att folkpartistiska bloggare skulle bli mest aktiva även i detta sammanhang.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/06/28/manga-liberala-asikter-om-transpersoner/

2 kommentarer

  • fiiii2 juli 2010 kl. 01:54
  • Svara

  självklart kördes Kd över i äktenskapsfrågan. Det gick inte att skjuta på frågan eftersom rfsl m.fl. lobbat för den i typ 50 år. Men att tro att Fp skull kunna få igenom andra hbt-reforemer med Kd är naivt. Desutom så ger ju alliansen Kd de ministerposter som är viktigast ur ett hbt-perspektiv, så som familjepolitik, hiv, transfrågor och hbt-ungdomars hälsa. Den enda viktiga minister som inte kd har är migrationsminster, men där sitter en moderat som jobbar stenhårt för att utvisa människor.
  Där har det stått still i 4 år och det lär det fortsätta så länge Kd sitter i regerinegn. Det kommer inte Birgitta Ohlsson eller någon annan Folkpartist kunna ändra.
  /Jonas Göthner, feministiskt initiativ

  1. Problemet är att KD:s profilfrågor i princip bara öppnar för att de ska ha hand om familjepolitik och sjukvård. Det ställer givetvis till det. Men som du säkert sett så kräver nu FP att tvångssteriliseringarna upphör och att lagstiftningen liberaliseras. Med andra ord kommer KD antingen att få gå med på det eller så går vi vägen via riksdagen (förutsatt att alliansen sitter kvar efter valet, vilket jag tror och hoppas på, men det är definitivt inte säkert).

   KD kan få värna om sina familjer, så kan vi liberaler ta hand om de familjer som går utanför den traditionella kärnfamiljen. Det kan vara dags att tänka om fördelningen av ministerposter och portföljer.

   Om du har någon enkel lösning på hur man ska få en bra HBT-politik och queerfeminism samtidigt som man får en hållbar liberal ekonomisk politik, så lyssnar jag gärna. Mina två krav på ett parti är nämligen att de ska värna såväl personliga friheter, livsstilsliberalism och minoritetsrättigheter, som ekonomisk liberalism och så lite statlig inblandning som möjligt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.