Liberalismen och demokratin två vinnare i EU-valet

Valresultat 2009. Källa val.se

Valresultat 2009. Källa val.se

Så här på valnatten står det klart att det finns ett par stora vinnare i 2009 års val till Europaparlamentet.

Vinnare nummer ett är Folkpartiet liberalerna som går framåt med 3,8 procentenheter till 13,6%. Detta innebär att liberalerna går fram med ett mandat till tre stycken i parlamentet. Eftersom en parlamentariker hoppas av till FI under den gångna mandatperioden blir förändringen dessutom plus två. Folkpartiet liberalerna befäster därmed sin ställning som tredje största parti i Sverige med god marginal. Dessutom visar det sig att FP nu är andra största parti i både Stockholm län med 18,2% och i Stockholms stad med 17,6%.

Vinnare nummer två är demokratin. Valdeltagandet ökade och till och med mitt eget tips på 42% kom på skam. 43,8% av väljarna tog sig till valurnorna. Fortfarande är det långt kvar till samma valdeltagande som i riksdagen, men det är en ökning på 6,7 procentenheter från valet till Europaparlamentet 2004.

Den tredje vinnaren än Miljöpartiet, som ökar med ett mandat i parlamentet. Dessutom kliver miljöpartiet in som tredje största parti i Stockholms stad. Detta innebär, mina vänner, att socialdemokraterna kommer först som fjärde parti i Stockholm stad. Socialdemokraterna har därmed slutgiltigt underkänts som ett statsbärande parti av Stockholmarna. Socialdemokraterna är ett parti bland andra. Skälvningarna kommer att kännas vida omkring när S nu ska försöka acceptera detta faktum.

Den fjärde vinnaren är valets skräll; Piratpartiet. Precis som jag varit säker på hela tiden så kniper de ett mandat. Diskussionen handlade, återigen som jag sagt länge, snarast om huruvida de skulle kunna knipa ett andra mandat eller inte. Det gick inte vägen och resultatet blev något lägre än opinionsmätningarna förutspått. Trots det måste Piratpartiet gratuleras. PP har visat att det går att tänka nytt och ändå ta sig hela vägen fram. Gamla hjulspår är inte alltid nödvändiga. Att Piratpartiet delar min favoritfärg, mina åsikter om integritet och om att upphovsrätten måste reformeras samt dessutom mina initialer, gör det ju inte sämre. Integritetsfrågorna kommer lyftas och det är alltid positivt.

Nu är det dags för sömn, men jag kommer att följa upp valresultatet under veckan som kommer här på bloggen. Samtidigt ska jag nu på allvar sätta igång min personvalskampanj inför 2010 års val, där jag satsar på framför allt riksdagslistan samt stadsfullmäktigelistan.

Godnatt!

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/06/08/liberalismen-och-demokratin-tva-vinnare-i-eu-valet/

1 kommentar

  • eftertäksam liberal9 juni 2009 kl. 09:45
  • Svara

  LOBBYISTER HURRAR MED CHAMPAGNE!
  För Marit Paulsen hurras det nu med champagne bland lobbyister såsom ACC, CEFIC, EFPIA, EuropaBio, ICC, IFAH(Fedesa), m.fl. detta då Marit och dessa organisationer arbetar mot samma mål. Marit är EMOT det ekologiska jordbruket men FÖR ett kemiskt jordbruk med konstgödsel, bekämpningsmedel och gentekniska grödor (GMO). Och det är just det som dessa lobbyister vill!, vars sponsorer bl.a är Bayer, Mosantos, Nestle, Pfizer, osv.
  Exempelvis arbetar dessa lobbygrupper för:
  ACC (AmCham)” American Chamber of Commerce” ex: Mer genteknik(GMO) o mindre miljöskydd.
  CEFIC “European Chemical Industry Council” ex: patentering av växter och djur genom TRIPS avtal.
  EFPIA “European Federation of Pharmaceutical Industry Associations” ex: bekämpar EUs förbud mot tillväxthormoner ( ex:rBGH) för nötkreatur samt vill släppa GMO fritt.
  EuropaBio ”European Association for Bioindustrien” ex: vill släppa GMO fritt samt bekämpa märkning av GMO produkter.
  ICC ”International Chamber of Commerce” ex: en av det viktigaste lobbygrupp för GMO branschen.
  IFAH ”International Federation for Animal Health” ex: är för tillväxthormoner och genteknik(GMO) inom djuraveln.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.