Musiken förbrödrar, diktaturer gör det inte

I tisdags fick jag en dålig smak i munnen och tappade en hel del respekt för en annars duktig musiker. Anledningen var att jag tittade på en av årets stora TV-händelser, Eurovision Song Contest, i detta fal den första av två semifinaler. Jag hade redan innan blivit förvarnad att Robert Wells hade den dåliga smaken att ställa upp med sitt goda namn för Europas enda diktatur: Belarus eller, som det fortfarande heter på officiell svenska, Vitryssland. Det var för mig obegripligt att en till synes duktig och intelligent artist kunde agera på detta sätt.

The European Broadcasting Union (EBU) som är den egentliga arrangören för tävlingen, visade sig inte vara mycket bättre. I den lilla video som visades inför bidragets framförande visades bilder från huvudstaden Minsk, precis som för alla andra länders bidrag. Skillnaden var dock att i de andra filmsnuttarna fanns det inga politiska symboler med. I fallet Belarus var en stor flagga i fokus som inte var nationsflaggan utan symbolen för diktatorn Lukasjenkos ungdomsförbund. Hur detta kunde gå EBU förbi är obegripligt och om det är så att de medvetet tillät det, är det än mer så.

Belarus är en de facto diktatur. Det är olagligt att organisera sig i organisationer som inte är registrerade. Straffet är två år. Oppositionen trakasseras av underrättelsetjänsten KGB och deras presidentkandidat fängslades för inte så länge sedan. Avlyssning av telefonsamtal och mailtrafik är vardag. Utländska aktivister som varit på besök hos oppositionen har upptäckt att deras telefoner blivit avlyssnade i hemlandet efter att de återvänt. Situationen ser i princip likadan ut som den gjorde i många dåvarande kommunistiska länder i Europa. Kommunismens fall verkar ha gått just Belarus förbi.

Isabel Sommerfeld kräver att EBU och dess svenske ordförande Svante Stockselius ber om ursäkt för det inträffade och att Robert Wells tar tydligt avstånd från regimen i landet. Jag instämmer. Utan en ursäkt har EBU:s förtroende tagit skada bortom vad som går snabbt att reparera. Wells rykte bland politiskt medvetna kommer att vara allvarligt kantstött. Det enda rätta och klädsamma är att visa att regimen inte har stöd, oavsett vad känslorna är för musiken.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/05/28/musiken-forbrodrar-diktaturer-gor-det-inte/

1 kommentar

    • Tobias30 maj 2010 kl. 20:54
    • Svara

    Mycket intressant! Detta visste jag inte, och la heller inte märke till. Däremot, på lördagen, när jag visste om det, höll jag naturligtvis noggrant utkik efter BRSM-flaggan, och då var den inte svår att få syn på!

    Hur i hela friden kunde EBU släppa igenom den en gång till? Även om den gick igenom en gång (den är trots allt lik den vitryska flaggan, på lite håll), borde de med största sannolikhet ha uppmärksammats på misstaget efter att uppåt 100 miljoner personer sett den första gången.

    På samma tema, nämligen politik, tyckte jag dock att de löste ett annat problem rätt snyggt – i fallet Israel. Inför varje bidrag visades också en karta över varje land i form av bubblor, och denna karta hängde kvar i några sekunder. Som geografinörd tittade jag spänt efter hur de tänkte visa Israels karta – med eller utan Västbanken och Gaza? Det löste de helt enkelt så, att Israels karta fladdrade förbi lite snabbt utan att helt ”sätta sig” på skärmen, så i praktiken gick det inte att avgöra ifall de landområdena var med eller ej! Smart.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.