Valfrihet medför fria val

DN har på senare tid vaknat ordentligt vad gäller skolfrågor. Deras främsta skribent vad gäller detta heter Ulrika By. Av någon anledning har hon dock bestämt sig för att allt är dåligt med framför allt Stockholms skolor. Nu senast skriver hon en kritisk artikel om att friskolor konkurrerar ut kommunala.

Hela tesen är att det är fel att elever kan välja att gå i skolan någon annanstans än där de bor. Från vänsterpartiets håll kritiseras detta eftersom ”eleverna inte får ett socialt nätverk där de bor och föräldrarna lär inte känna varandra.” Jag förstår inte denna kritik, för varför måste man nödvändigtvis känna människor precis där man bor? Människor rör sig fritt över staden med hjälp av en av världens bäst utbyggda kollektivtrafik. Varför ska man då inte kunna ha sitt sociala nätverk i Stockholm och inte bara i Liljeholmen, Skarpnäck eller Rinkeby? Med webben skapar människor redan idag kontakter över långa avstånd så att ha sina vänner i en annan stadsdel är ju ingenting jämfört med att ha nära vänner i USA eller Japan.

Anledningen till att välja en annan skola än den som ligger närmast kan vara många. Ibland beror det på att vännerna bor någon annanstans eller att de har tänkt att välja en annan skola. Ibland beror det på att man vill ha en speciell inriktning, t.ex. waldorfpedagogik. Det kan också helt enkelt vara så att man inte tycker att de skolor som ligger i närheten håller måttet och att man därför söker sig till skolor med högre kvalitet. Det är inget konstigt med det utan det sporrar bara skolorna till att göra bättre ifrån sig. Att rektorerna tycker att detta är att ”fly problemen” är bara naturligt. Att de själva ska göra något åt problemen eftersom de annars tappar eleverna, är ju mycket jobbigare än att tvinga eleverna att gå kvar även om de inte är nöjda.

Det är dags att vänstern och Ulrika By slutar bedriva en kampanj mot en skola som faktiskt fungerar riktigt bra. Det finns viktigare saker i skolan att kritisera än den valfrihet som både elever och föräldrar uppskattar och ser som en självklarhet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/03/11/valfrihet-medfor-fria-val/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.