Vad händer med könstillhörighetsutredningen?

Den 19 mars 2007 överlämnade könstillhörighetsutredningen sitt betänkande till socialminister Göran Hägglund. Utredningen föreslog att lagen skulle träda i kraft 1 juli 2008. Innan dess skulle det finnas tid för remissinstanser att lämna sina åsikter om utredningen. Remisstiden har för länge sedan gått ut och jag har själv, genom att jag sitter i styrelsen för HBT-liberaler, varit med och lämnat ett remissvar. I vårt svar uttryckte vi bland annat åsikten att det var viktigt att transsexuella skulle ha möjlighet att frysa ned könsceller innan de genomgick den könskorrigerande operationer, samt klargjorde att vi tyckte det var fel att transsexuella inte tillåts behålla några könskörtlar vid operationen.

Utredningen presenterades för snart två år sedan. Efter remisstidens slut har det hänt – ingenting. Sedan ungefär ett år har vi inte hört ett ljud från socialdepartementet och socialminister Göran Hägglund i frågan.

Varför?

Det finns ingen anledning att dra ut på tiden på detta sätt. Utredningen val välgjord som utredning betraktat (även om intersexuella kritiserade den för okunnighet) och det lär ha kommit in många välinformerade och kunniga remissvar. Så vad är det som drar ut på tiden?

Tyvärr är jag rädd att den enda anledningen till att propositionen drar ut på tiden är att kristdemokratin känner sig obekväm med frågan. Det är kanske inte så illa att det är en mardröm för Göran Hägglund att behöva ansvara för den här frågan, men jag tror inte direkt att han jublar. Att det inte händer något med frågan gör att kristdemokraterna än mer framstår som en konservativ bromskloss för frågor som resten av alliansen och även oppositionen är relativt överens om.

Göran Hägglund måste snarast ta tag i frågan och presentera en proposition. Om inte, bör alla frågor som rör HBT-rättigheter flyttas från kristdemokratiskt kontrollerade departement till departement som kontrolleras av andra allianspartier, alternativt så får kristdemokraterna flytta till ett departement som inte handhar HBT-frågor. Nuvarande ordning är inte hållbar om inte Göran Hägglund snart visar att även kristdemokratin är beredda att ta ansvar för HBT-rättigheter.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/03/12/vad-hander-med-konstillhorighetsutredningen/

2 kommentarer

1 ping

 1. Utredningen är välgjord såtillvida att den faktiskt belyser många olika saker och tar upp många aspekter. Däremot intar den många dåliga ståndpunkter, saker som kritiserats i remissvaren. Sen är utredningen, precis som många andra, inte heltäckande och på vissa enskilda punkter är den inte heller komplett vad gäller fakta. Det är dock inget ovanligt och därmed måste den anses tämligen välgjord som utredning betraktad.

  • MM1 januari 2010 kl. 09:44
  • Svara

  Hejsvejs, nu kommenterar jag ett gammalt inlägg!

  En fråga: vilka kriterier behöver en SOU uppfylla för att du ska tycka att den är ”välgjord som utredning betraktad”?

  Jag frågar för att jag tillhör en av de som var med om att skriva ett rätt kritiskt remiss-svar på utredningen. Min åsikt är att för den som inte är väl insatt i frågorna sett ur ett aktivistperspektiv ger utredningen intrycket av att vara just välgjord. Något överdrivet förenklat så skulle man kunna jämföra med om någon skrev ett vetenskapligt papper om att jorden är platt som en pannkaka så skulle det kunna ge intrycket av att vara välgjort om någon som inte vet att jorden är rund läser pappret.

 1. […] fortfarande ligger i en okänd byrålåda på socialdepartementet. Jag har redan tidigare frågat vad som händer med den, det är trevligt att fler gör det. Synd att det ska dröja till […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.