Eurovision Song Contest och politiskt slagfält på samma gång?

För ett halvår sedan låg Ryssland och Georgien i krig med varandra. Om ett par månader ska Georgien delta i Eurovision Song Contest som går av stapeln i Moskva. Bara där har vi upplagt för en viss konflikt.

För att göra det värre har Georgien röstat fram låten ”We don’t wanna put in” som sitt bidrag. Låten har nu förbjudits från att framföras i ESC-finalen och Georgien måste nu skriva om texten eller välja en annan låt, eftersom den för in ett politiskt budskap i tävlingen, något som inte är tillåtet enligt tävlingens regler. Men det är inte slut där, långt ifrån. Rysslands eget bidrag är nämligen skrivet av en georgier och framförs delvis av en Ukrainsk sångerska på hennes modersmål.Detta har väckt upprörda känslor i Ryssland.

Förvisso älskar jag både Eurovision Song Contest och politik, men jag tycker inte att man ska kombinera de två. Tanken med ESC är väl att festa och ha kul över nationsgränserna, samtidigt som man tävlar på ett lagom seriöst sätt. Att blanda in politik och påhopp på varandra i det hela förstör en del av den känslan, minst sagt.

Därmed inte sagt att Georgien inte har rätt i sina åsikter, för det har de. Ryssland var långt utanför gränserna för vad som är tillåtet i höstas. Men snälla, ta upp det någon annanstans än i just Eurovision Song Contest. Att göra ESC till en politisk arena är lika dumt som det hade varit att stoppa den numera ökända tennismatchen mellan Sverige och Israel.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/03/10/eurovision-song-contest-och-politiskt-slagfalt-pa-samma-gang/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.