Fler och billigare studentbostäder, tack

Fler och billigare bostäder önskas, skriver SvD. Jo tack, det behöver vi, det var ingen nyhet. Föga förvånande är det också ett stort behov av bostäder till ungdomar, eller för att citera SvD, så är

Låg ålder och låg inkomst är gemensamt för dem som är i akut behov av en bostad

Tyvärr missar SvD genom detta ytterligare en gemensam nämnare för väldigt många av de unga som är i behov av bostad; de är studenter. Det råder stor brist på studentlägenheter i Stockholm, framför allt på billiga sådana. En av de bakomliggande orsakerna är att byggnormerna inte är anpassade efter den verklighet som studenterna lever i. Samhället utgår idag ifrån att studenter ska ha det knapert, inte ha samma höga standard som förvärvsarbetande. Trots det ska de ha handikappanpassade toaletter och en viss standard på lägenheter som det inte finns någon egentlig anledning till.

Förutom att Stockholm måste planera för och stimulera byggande av studentbostäder måste det komma ändrade riktlinjer från boverket vad gäller studentlägenheter. Genom att slippa gör alla studentlägenheter handikappanpassade och istället anpassa en viss procent av dem, kan man minska kostnaderna. Att också ändra på andra byggnormer som i sammanhanget är onödigt restriktiva skulle minska kostnaderna. Detta skulle kunna bli minst lika effektivt som de av regeringen slopade subventionerna som tidigare fanns.

Ledorden i Stockholms bostadspolitik måste vara bygg för unga, bygg för studenter och bygg nu.

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2008/09/18/fler-och-billigare-studentbostader-tack/

1 kommentar

  1. Varför utelämnar du marknadshyror? 😀

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.