Medicin för ett sjukt apoteksmonopol

Regeringen klubbade häromdagen sitt förslag att avskaffa apoteksmonopolet. Socialdemokraternas svar lät inte vänta på sig; redan innan beslutet var klubbat hade Ylva Johansson publicerat sitt inlägg att (S) tillsammans med sina vänner i vänstern och miljöpartiet tänker riva upp reformen om de vinner nästa val. Tanken är dock inte att köpa tillbaka alla apotek som startats i privat regi, utan istället är förslaget att

”…reglerna för prissättning kommer att ändras radikalt och reglerna för vilka som får äga apotek kommer att ses över. Det räcker långt.”

Jag hade kunnat säga mycket om det här, men jag måste för en gångs skull ge hatten av för Göran Hägglund. Jag har, av förklarliga skäl, inte mycket till övers för Hägglunds partis politik, men den här gången är jag imponerad av honom. Hans svar på Ylva Johanssons artikel är helt enkelt klockrent.

”En regering kan nämligen inte försämra förutsättningarna på apoteksmarknaden på det sätt hon föreslår med mindre än att vi förändrar hela vår konkurrenslagstiftning och därtill lämnar EU. Det tror jag inte att Socialdemokraterna vill.

Det är inte tillåtet för en regering att försämra villkoren för vissa apotek och förbättra för andra. Om Socialdemokraterna vill försämra villkoren att bedriva apoteksverksamhet i Sverige genom ändrade regler för prissättning och ägande, då måste de behandla alla lika, även Apoteket AB. Men en för låg handelsmarginal kommer att leda till utslagning av apotek, försämrad service och minskad tillgänglighet, inte minst i glesbygd.”

Kan det sägas tydligare? Förmodligen inte. Göran Hägglund har i ett kort inlägg lyckats förstöra hela vänsterblockets plan för en åter-reformering av apoteket. Att återta monopolet lär inte vara görbart enligt EU-rätten när det väl är avskaffat och att staten dikterar villkoren för olika företag är inte heller tillåtet. Reformen kommer stå säker oavsett om det blir maktskifte eller inte 2010.

För övrigt är det intressant att socialdemokraternas politik just nu inte verkar vara mer fantasifull än ”vi vill ta tillbaka allt som alliansen har gjort sen 2006”, men det är ett ämne för ett helt annat blogginlägg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/02/22/medicin-for-ett-sjukt-apoteksmonopol/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.