Är alla hyresrätter allmännyttiga?

(S)-annons

(S)-annons

Socialdemokraterna i Stockholms stad hade en annons i lokaltidningarna nu i veckan. Carin Jämtin frågar ”Var ska våra barn bo?”

Ja, det är en relevant fråga, med tanke på att det råder så stor brist på bostäder i Stockholmsområdet.

Som vanligt kommer dock socialdemokratin till fel slutsats – inte direkt förvånande med tanke på att de inte alls delar min ideologi, men här blir det faktiskt nästan absurt.

Läs själv i annonsen:

Om borgarnas utförsäljningar genomförs kommer var tredje allmännyttig lägenhet att försvinna. Stockholm behöver både hyresrätter och bostadsrätter.

I sig två helt korrekta meningar. Men ändå inte.

Alliansens politik är att sälja ut en del av allmännyttans hyresrätter, men i första hand i ytterområden som domineras av just allmännyttiga hyresrätter. Vissa av hyresrätterna säljs dessutom till andra bostadsbolag, som alltså fortsätter att ha dem som hyresrätter. Dessutom används pengarna från försäljningarna till att bygga nya hyresrätter inom de allmännyttiga bostadsbolagen. Dessa kommer självklart ta tid att bygga, som allting som ska byggas, men de byggs! Det är viktigt, eftersom bristen på bostäder är så akut som den är. Är det negativt att det byggs fler bostäder, bara för att pengarna inte kommer från skatter? Eller hur menar socialdemokraterna nu?

Att dessutom sätta likhetstecken mellan hyresrätter och allmännytta, så som annonsen implicit gör, är också felaktigt. Det finns inget som säger att en hyresrätt måste vara allmännyttig, tvärtom. Det finns många privata bostadsbolag som äger hyresrätter. Jag som själv bor på Järvafältet kan också vittna om att de privat ägda hyreshusen har renoverats och upprustats tidigare än de allmännyttiga husen. Visst finns det rötägg bland de privata fastighetsägarna, men i normalfallet är de privata bostadsbolagen bättre hyresvärdar än Stockholms allmännyttiga bostadsbolag.

Annonsen blir därför absurd och felaktig. Dessutom förstår jag inte vad socialdemokraterna tänker sig att vinna på den? Alla som är någotsånär insatta borde kunna genomskåda den direkt och de som delar de åsikter (S) ger uttryck för är troligen redan frälsta vänsterblocksväljare.

Annonsen är bortkastade partistödspengar om ni frågar mig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/02/24/ar-alla-hyresratter-allmannyttiga/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.