Synka och sänk skyddstiderna

EU-parlamentet har fått ett direktiv att ta ställning till. Om det går igenom måste det implementeras i alla medlemsländers lagstiftning. Direktivet går ut på att harmonisera skyddstiderna för upphovsrättsskyddade verk och därmed förlänga tiden som en inspelning är skyddad från 50 år till 95 år. Jan Rosén glädjs åt detta eftersom han tycker att skyddstiderna måste synka bättre. Andra, som Roger Wallis, tycker att det är orimligt med så långa skyddstider och att förslaget hotar kulturutvecklingen. Roger Wallis är för övrigt professor emeritus i medieteknik vid KTH, samma skola och samma ämne som jag själv snart ska ta min civilingenjörsexamen från.

Jag har tidigare skrivit om mina tankar kring en upphovsrätt 2.0 och en av de saker jag tryckt på där är att skyddstiderna för ett verk redan idag är orimligt långa. Det är inte rimligt att ett verk ska behöva vara skyddat under någon längre tid efter upphovsmannens död. Det är inte heller rimligt att man ska kunna tjäna pengar på något under hur många år som helst efter skapandet. Skyddet finns till för att garantera att upphovsmakarna får ersättning för sitt arbete, men om man tittar på industrin så är ju patentskyddet rejält kortare tider. Varför ska då konstnärliga verk vara skyddade längre tid, egentligen?

Nej, det är dags att reformera upphovsrätten och minska tiderna som verken är skyddade. Vi ska inte ge efter för Disney och andra företags lobbying. Kultur bör få flöda fritt, oavsett om den är kommersiell eller inte. Tiderna bör också synkas bättre så att verk inte skyddas i nästan 100 år från det att de skapats. Det är sjuka tider redan som det är.

Jag upprepar det jag sagt i mitt tidigare inlägg, att skyddstiderna borde förkortas och att skydd efter upphovsmannens död ska begränsas. Jag kommer därför att tillskriva den liberale EU-parlamentarikern från Sverige, Olle Schmidt, och be honom ta strid mot denna orimliga, sjuka förlängning av skyddstiden. Jag uppmanar alla andra att skriva till sina respektive parlamentariker (eller alla om ni nu vill det) och be dem om samma sak. Svenska parlamentariker har en tradition av att vara skeptiska till den här typen av förslag, så vi har en reell möjlighet att påverka.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/03/14/synka-och-sank-skyddstiderna/

1 ping

  1. […] Zac, Beneath a Steel Sky, Mikael von Knorring, Farmor Gun, Dick Erixon, Svensson, Ting och Tankar, Per Pettersson, Micke, Free and thinking, […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.