Free Dawit!

Free Dawit Isaak

Free Dawit Isaak

De fyra stora morgon- och dagstidningarna gör idag gemensam sak och toppar förstasidan med ett krav på att frige Dawit Isaak, en journalist med svenskt och eretrianskt medborgarskap som suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 23 september 2001. Hans ”brott”: han bedrev fri journalistik som kritiserade diktaturregimen i Eritrea.

Dawit Isaak är en ständig påminnelse att den fria press som vi tar för given i t.ex. Europa inte är en självklarhet för många andra människor. En helt fri press enligt rankingen från Freedomhouse är 1,18 miljarder människor av jordens 6,62 miljarder innevånare, dvs ungefär 18%. Ytterligare 2,67 miljarder människor har tillgång till delvis fri press. Det lämnar dock fortfarande 42% av jordens befolkning helt utan fri journalistik och därmed också utan möjlighet till granskning av makten och påverkansmöjligheter. Dessa människor lever under diktatoriskt förtryck.

Det är dags att inte bara Sverige utan hela EU engagerar sig i frågan om pressfrihet och mänskliga rättigheter i världen. I ett första steg måste EU enas om en gemensam utrikespolitisk linje mot Eritrea, inklusive en frysning av allt bistånd som på något sätt kan kopplas till den Eritreanska regimen. Därefter måste ytterligare sanktioner komma på plats för att pressa regimen till att införa demokrati och släppa journalister och oppositionella fria. Eritrea har hånskrattat åt hotet om indraget bistånd men frågan är hur lång tid det dröjer innan regimen sätter skrattet i halsen. Ytterligare sanktioner sätter ytterligare press. Detta förutsätter dock att EU och helst även USA håller en gemensam linje.

Dawit Isaaks fall får inte glömmas bort. Att tidningarna väljer att lyfta upp denna kampanj till ytan och inte längre bara publicera Dawits namn tillsammans med antalet dagar han varit fängslad är välkommet. Nu måste även vi andra dra vårt strå till stacken. Dawit är bara en människa, men han är också en viktig symbol. Om vi väljer att låta Eritrea komma undan med att hålla honom fängslad sänder vi en viktig signal till världens förtryckarregimer att det är ok att de fortsätter att cencurera pressen, förtrycka sina medborgare och förneka människor deras grundläggande mänskliga rättigheter.

Jag kommer i egenskap av ansvarig utgivare för LUF Storstockholms tidning Radikalt forum, tillsammans med tidningens chefredaktör David Gräslund,  att ansluta oss till de stora tidningarnas kampanj och uppmärksamma Dawit i varje nummer av tidningen. Vi är inte en stor tidning, men många små tidningar skapar slutligen en lavin av tryckt material som kan välla in över Eritrea.

Läs mer om uppropet på SvD, DN, Aftonbladet och Expressen.

Skriv under uppropet här.

Läs mer om Dawit Isaak på FreeDawit.com.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/03/27/free-dawit/

3 kommentarer

 1. Dawit skyldig till brott mot landets säkerhet….

  ”…The Swedish International Liberal Center (SILC) is a non-governmental organization which works under the NED. It has projects in countries like Ukraine, Ghana, Eritrea, Colombia and Cuba. This organization works in the name of democracy but, in order to impose its political ideology and interfere in those countries internal politics, it funds only selected organizations, political parties and journalists. The grants are often delivered without transparency or agreements with the official authorities of those countries. Beside the evidences, the head of this organization Mr.Erik Jennische admitted that SILC funded journalists in Eritrea and Cuba.

  The story of Swedish- Eritrean ‘journalist’ Mr. Dawit Isaac is a typical example on what can happen to poor countries like Eritrea. Mr. Isaac who moved to Sweden 1987, returned in the early 90’s to work in his home country. His private news paper agency was working as any other private company until the SILC got involved. Mr. Isaac was receiving grants from SILC and in return he was submitting a ‘progress report’. Besides the funds from Sweden, he was also receiving support from Danida a Danish aid agency. After mutual understanding, a report released by Danida says, it alone released a fund of DKK 400.000, around US $ 68.000.

  In addition, he was granted a second hand Land Cruiser, computer hardware and software. He reported later that he had employed 3 other journalists to work as correspondents outside the capital Asmara. How could one justify such an act as a democratisation process, in terms of free thinking and expressing? The Eritrean Press Proclamation which was drafted in 1996 says that no reporter should be funded by any outside organization, which was mainly drafted to protect the country from foreign intervention. The SILC is demanding the Swedish government to bring Mr. Isaac back to Sweden on the ground of his Swedish citizenship, which is against the rule of Swedish immigration law that identifies him as an Eritrean because of his dual citizenship. SILC systematically left the case to the Swedish Reporters with out Borders and Amnesty International who had several campaigns to free Mr. Isaac but until now refused to take up the legal issue of the matter. More over it becomes hard to understand when the head of SILC Mr. Erik Jennische is a board member of the Amnesty International Sweden.

  Countries should build a mechanism to identify illegal grants and funds flowing in through different organizations. Every one has right to demand free press and it is democratically and ethically right to share ideas and convince others. But forcing people to accept political and religious ideologies through the means of funds and conspiration is a gross human rights abuse and against the rule of universal law. There should be a global watch dog that controls the NGOs who use their financial resources for paying selective political figures or journalists to achieve their goals.”

   • Erik17 maj 2009 kl. 18:20
   • Svara

   Hej Fred,

   Den artikel på alenalki.com som du citerar är full av lögner, precis som det mesta annat som publiceras om Dawit Isaak där.

   Jag arbetade på Silc mellan år 2000 och 2006 och hade aldrig hört talas om Dawit Isaak eller om förtrycket i Eritrea innan jag pratade med Dawits bror våren 2002, och publicerade denna artikel:

   http://eriksarkiv.wordpress.com/2008/02/17/forsta-artikeln-om-dawit-isaak-expressen-18-april-2002/

   Det var också den första artikeln om honom i en svensk tidning. Silc har aldrig finansierat några projekt i Eritrea, och aldrig några projekt som Dawit Isaak har varit inblandad i. Vi har aldrig träffats och han har aldrig varit i kontakt med någon i Silc. Hoppas att detta är tydligt nog för att bemöta anklagelserna som du för vidare.

   Silc är för övrigt inte en underorganisation till NED, och har aldrig varit det, utan är en stiftelse som är registrerad i Sverige.

   Vänlig hälsning

   Erik Jennische

    • Fred19 maj 2009 kl. 00:38
    • Svara

    Hej Erik,

    Tack för svaret. Jag fick informationen från ett annan hem sida, men troligen länkat från samma källa som du påstår.

    Hade varit hälsosamt om eritreaner haft möjlighet att säga sinna mening med utan att de behövde sensoreras. Då skulla alla felaktiga anklagelser sudas bort.

    Men om det är så att ovanstående uppgifter är felaktiga bör du elle SILC kunna uttala er officielt att SILC har aldrig haft verksamhet i eritrea eller med Dawit Isaak att göra i eran hem sidor eller blog. Det hjälper oss att inte sprida felaktiga uppgifter!

    Hälsning
    Fred

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.