S i Sumpan provar direktdemokrati

Socialdemokraterna är inte det parti som är mest kända för att vilja låta andra än partiledningen bestämma ordningen på valsedlarna. I Folkpartiet liberalerna har vi provval som formellt är rådgivande men som i princip är avgörande för topplaceringarna på listan. Socialdemokraterna låter partiledningen i respektive valkrets bestämma istället.

Socialdemokraterna i Sundbyberg är undantaget. De har förstås redan tidigare utgjort ett undantag; Helene Hellmark Knutsson, kommunstyrelsens ordförande (S) i Sundbyberg, har tidigare tillsammans med andra S-företrädare från Stockholms län gått ut och kritiserat rådande S-politik och öppnat för nya synsätt på arbetsmarknad och friskolor, för att nämna ett par saker. Nu sticker Helene ut hakan igen genom att införa ett slags primärval. I praktiken betyder det att de skickar ut valsedlar till alla kommunens innevånare för att låta dem välja vilka person de helst vill se högt på den kommunala valsedeln. Alla får rösta, så länge man inte är aktiv i ett annat politiskt parti eller motsvarande ungdomsförbund. Hur man ska kontrollera detta förtäljer inte historien och det finns ett par andra barnsjukdomar. Det är inte heller klart exakt hur viktigt primärvalsresultatet kommer vara för listan. Den grundläggande idén är dock klockren.

Det är kul att Sundbybergs socialdemokrater utmärker sig och visar sig våga tänka på nya sätt. Just det här sättet att fastställa listan är extra spännande, med tanke på att grundlagsutredningen fortfarande vill ha kvar en spärr för personval, även om den sänks i förslaget till ny grundlag. Att då ändå låta människors röster få större inflytande på vilka som faktiskt blir valda genom ett primärval är då ett bra steg på vägen tills vi kan ta bort personvalsspärren helt.

Nu ser jag fram emot att få höra fortsättningen på detta demokratiexperiment.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/12/14/s-i-sumpan-provar-direktdemokrati/

1 kommentar

1 ping

  1. Intressant. Kanske demokratin aer paa vaeg i raett riktning, bort fraan korrumperade valberedningar.

  1. […] bloggar: Per Pettersson, Peter Andersson, […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.