Att döda en storstadsväljare

Socialdemokraterna gjorde ett katastrofval 2006. I valanalysen konstaterades att en av orsakerna var att partiet tappat väljare i de mest befolkningstäta områdena, speciellt stockholmsområdet. Därför bestämde partiet att storstadsväljarna är en prioriterad grupp inför valet 2010. Våren har nu visat hur socialdemokraterna tänker vinna dem åter.

För att vinna röster i Stockholm blev förbifarten prioriterad. Därför vill socialdemokraterna bygga den. Fast inte förrän det har folkomröstats om det förstås. Dessutom ska folkomröstningen ske oavsett vem som vinner valet i Stockholm – vinner Alliansen kommer det att komma lagstiftning från riksdagen om att det ändå ska ske en folkomröstning. Förutsatt att de rödgröna vinner riksdagsvalet alltså, men där räknar man ju med alla Stockholmsröster man tjänar på att sätta det kommunala självstyret i Stockholm ur spel.

Inget tilltalar ju väljare mer än att omyndigförklara dem och överpröva deras val.

En annan prioriterad fråga är att avskaffa avdraget för hushållsnära tjänster, det så kallade RUT-avdraget. Det är modigt av socialdemokraterna att vilja ta bort det, speciellt eftersom två tredjedelar av väljarna vill behålla det. Avdraget används av alla inkomstgrupper och den största användargruppen är medelinkomsttagare, i första hand i större städer. Genom avdraget kan vanliga människor i större städer få mer tid över till familj och fritid. Avdraget har också skapat jobb och människor som tidigare jobbade svart eller inte jobbade alls, kan nu få sysselsättning och en pensionsgrundande inkomst. Genom att ha modet att kräva avskaffandet av ett avdrag som gynnar och tilltalar de väljargrupper som är viktigast att vinna i höstens val, tänker socialdemokraterna vinna dessa väljargrupper.

Inget tilltalar ju väljare mer än modet att avskaffa de reformer de helst av allt vill ha kvar.

Alliansen har under mandatperioden sänkt skatterna för alla och störst procentuell skillnad har avdraget gjort för låg- och medelinkomsttagare. De rödgröna har slutligen bestämt sig för att behålla stora delar av jobbskatteavdragen, men att de inte längre ska omfatta dem med högst inkomster. För att ha råd med alla föreslagna utgifter måste de rödgröna också göra om fastighetsskatten och återinföra förmögenhetsskattenSnabbtåg till Borås och Linköping måste exempelvis finansieras på något sätt och var finns pengarna om inte i de feta plånböcker som alla storstadsbor har i fickorna? Förmögenhetsskatten slår till hos människor som äger dyra fastigheter, ja dyra enligt taxeringsvärdet alltså. Exempelvis pensionärer som bor i det egenhändigt byggda egnahemmet från 1940-talet, som har betalat av sina lån och nu ser fram emot en lugn åldershöst. Klart att de måste betala en höjd fastighetsskatt och en förmögenhetsskatt, de kommer ju när som helst att göra ett jätteklipp på att sälja huset de bott i hela livet. En dyr fastighet kan ju inte vara ett hem, det är alltid bara en investering, även om vissa försöker dölja det genom att bo i den oförskämt länge.

Inget tilltalar ju väljare mer än att höja deras skatt och att tala om för dem att deras pengar behövs till saker de inte bryr sig det minsta om.

Socialdemokraternas valanalys var tydlig: medelklassväljarna i storstäderna måste vinnas om valet 2010 inte ska bli ytterligare ett katastrofval. Strategerna i den rödgröna Ohlyansen har nu bestämt sig för hur man gör det bäst: ta ifrån dem deras pengar och deras favoritreformer och se till att de får den rödgröna politiken oavsett vilket parti de röstar på i de lokala valen. Vänsterröran är övertygade om att människor mår bäst om de inte själva får bestämma och att människor håller med dem om detta. De storstadsväljare de så gärna vill vinna är dock individualister som vill göra egna val. De vill inte ha en överförmyndare som säger sig veta bäst.

Istället för att vinna storstadsväljarna tar den nu presenterade politiken effektivt död på deras vilja att rösta på de rödgröna partierna. Uttrycket kill your darlings får plötsligt en helt ny innebörd.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/05/04/att-doda-en-storstadsvaljare/

2 pingar

  1. […] Bloggar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 31, 30, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 […]

  2. […] vad Seved Monke, Hans Åberg, Per Pettersson, Amanda Brihed, Moderata perspektiv, Peter Högberg, Runo, Rasmus, Andreas Froby, Roger Haddad och […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.