Nattens osynliga hjältar

Vi förväntar oss att viss service ska finnas tillgänglig när, hur och var som helst. Sjuksköterskor, brandmän och poliser är några av de yrken som vi vet alltid finns tillgängliga och som av en händelse är statligt finansierade. Samtidigt finns det mycket annan service vi också tar för given men aldrig ger en extra tanke, nästan alltid privat finansierade.

Oavsett vilken tid på dygnet det är eller på vilken plats i landet du befinner dig, förväntar du dig att vissa tjänster ska finnas tillgängliga. Blir du sjuk finns sjukvården på plats, börjar det brinna finns brandkåren aldrig långt borta och utsätts du för brott finns det alltid poliser i tjänst. Det är grundläggande samhällstjänster som vi förväntar oss ska finnas och det är saker vi gemensamt finansierar via skattsedeln, det som räknas som det offentligas kärnverksamhet.

Men har du någon gång funderat på alla andra tjänster du förväntar dig ska finnas på plats oavsett när du behöver dem? Tjänster som inte på något sätt finansieras gemensamt men som du ändå anser dig ha rätt till? Om du börjar fundera kommer du säkert att komma på ganska många, tjänster som för att alltid vara tillgängliga sysselsätter många människor alla tider på dygnet.

Oavsett vilken tid på dygnet det är sitter det människor på olika larmcentraler, människor som exempelvis är redo att spärra ditt bankkort om du tappat det eller beredda att när du ringer skicka ut en bärgare som hjälper dig var eller när du än har stannat med bilen. Det finns fler exempel. Gemensamt för alla dessa människor är att de utför tjänster du tar för givet att ska vara tillgängliga när som helst, men de får sällan någon uppmärksamhet. De kämpar på i det tysta för att ge dig bästa möjliga service när du behöver den, utan att förvänta sig något tack eller belöning.

Dessa människor är verkliga vardagshjältar, personer som ofta gör mer än vad som krävs av dem för att hjälpa människor i nöd. Många av dem är ungdomar som jobbar extra under studietiden, men många är också gamla i gemet och är riktiga experter på sitt område. De jobbar alla för att hjälpa sina medmänniskor i olika nödsituationer, i en tid när allt fler oroar sig för att ungdomar inte längre bryr sig och det sägs att samhället blivit kallare. Dessa personer är alla levande bevis för att den utvecklingen är kraftigt överdriven.

Precis som poliser och vårdbiträden förväntar vi oss att de här människorna ska ställa upp för oss när och var som helst och på precis samma sätt är det sällan vi skänker dem en tacksam tanke. Istället är det alltför ofta vi går in med attityden att vi ska kräva saker av den stackare som tar emot oss, utan en tanke på att de faktiskt gör vad de kan för att hjälpa oss. Antagligen är det beteendet ett resultat av ryktet om det allt kallare samhället. Trots den behandlingen fortsätter alla dessa människor att ställa upp för oss dygnets alla timmar. Är det inte fantastiskt?

Alla de som gör sitt bästa för att ställa upp för oss förtjänar bättre behandling och mer tacksamhet än de får idag. Det gäller alla, oavsett i vilket sammanhang du stöter på dem. Så nästa gång du behöver assistans, tänk på att den du pratar med finns där för att hjälpa dig, inte för att försöka lura dig. Det förtjänar de.

Dessutom kommer du mycket längre med ett vänligt bemötande än med en utskällning.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/07/14/nattens-osynliga-hjaltar/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.