Dags att ge upp, KD?

Regeringen har lovat en proposition om hur man ska lösa problemet med en könsneutral äktenskapslagstiftning. Justitiedepartementet låter hälsa att denna kommer i december och att man tills dess ska ha hittat något sätt att lösa problemet med regeringspartiernas olika åsikter i frågan.

Idag berättar ekot att KD tvingas acceptera ny äktenskapslag. Här hänvisas till bland annat Erik Ullenhag men rent allmänt är läget låst; tre av de fyra regeringspartierna tänker inte gå med på några kompromisser vad gäller att alla ska ha rätt att ingå äktenskap. Att då det fjärde och minsta partiet inte tänker acceptera något som inte innebär en kompromiss gör ju läget lite mer intressant förstås, men för alla som kan något om politik borde det vara uppenbart att de lika bra kan ge upp.

Det finns i riksdagen en majoritet för en könsneutral äktenskapslagstiftning. Oppositionen driver frågan aktivt. Folkpartiet hade som vallöfte att göra äktenskapslagstiftningen könsneutral. Ett flertal alliansledamöter i riksdagen, många fler än som krävs för att fälla ett regeringsförslag, lovar att rösta mot alla förslag som inte innebär en riktig könsneutral äktenskapslagstiftning.

Kristdemokraterna har inte några möjligheter att stoppa den här lagstiftningen länge. Detta är nog något som även Göran Hägglund för länge sedan insett och det faktum att hans parti tvingar honom att driva frågan ändå måste göra honom en aning frustrerad. Det är inte utan att man tycker synd om honom.

Nu måste dock KD inse att de är överkörda i frågan. Även om Stefan Attefall (kd) hävdar att det är ”fysikaliskt omöjligt” (vad detta nu innebär i politiken, jag är inte människa att förstå hans ordval i alla fall) att lägga ett förslag som inte regeringen är helt enig om. Han måste ha missat diverse röster mot och reservationer mot regeringsbeslut som lämnades av ministrar under hela Göran Perssons regeringsperiod. Det gick alldeles utmärkt och propositionerna lämnades till riksdagen utan att några naturlagar sprängdes.

Kära Kristdemokrater, inse att ni är överkörda av en majoritet av svenska folket och av Sveriges riksdag. Ta strid för något ni faktiskt kan vinna istället – det är så man gör skillnad i politiken.

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2008/10/24/dags-att-ge-upp-kd/

3 kommentarer

 1. Hur är det nu? Alla har rätt att säga vad dem vill utom vi kristna?
  Kan vi som tror och lever enligt en kristet sätt att leva, kan vi, frågar jag, leva som vi tror?
  Varför, ska lagen tvinga oss att säga upp vår tro?
  Vi tror att äktenskapet är grundad i GUDS ord, och det är därför bögar enligt vår
  uppfattning, kan inte gifta sig.
  En stark påtryckning av bög partiet, eller miljö partiet, vill köra över oss, varför?
  Är vi mindre värda?
  Vi kräver att kunna uttrycka oss, att kunna leva som vi tror, varför ska vi ändra vår sätt
  att leva för att en bög politisk partiet, som faktisk är minoritet, vill tvinga oss detta?
  !!!!NEJ TILL BÖGAKTENSKAP!!!!

  • Wunder24 oktober 2008 kl. 12:42
  • Svara

  Skilj på stat och samfund.

  Religiösa samfund har inget i en modärn statsapparat att göra.

  Gör äktenskapslagen – och dess tillämpning – helt religionsneutral. Äktenskap skall vara ett kontrakt mellan de som gifter sig. Hur detta kontrakt kan utformas skall styras av demokratiska beslut. Huruvida denna lagstiftning skall innefatta könsneutrala giftermål och kanske tom månggifte – det är något som skall beslutas av våra folkvalda.

  Sedan så kan diverse samfund, sekter och föreningar ha vilka riter de vill – så länge det inte bryter mot svensk lag. Där kan de då kräva t.ex. att endast heteropar får utflöra dess riter. Lite skumt iofs – men religioner är ju lite skumma i allmänhet.

 2. Dags att ge upp? Det tror du? Så länge människor låter sin tro på en odefinierbar och icke bevisbar gud och vad denne eventuellt sade/skrev ner genom mänskliga ombud för tusentals år sedan styra sin politik lär det bli svårt. Kristdemokraterna, detta ”ickekonfessionella” parti (ha!) lär komma igen i frågan. Tyvärr.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.