Dags för höga kluster i Stockholm

Debatten om höga hus och deras varande eller icke varande i Stockholm är alltid i full gång. Det finns oftast två läger. De som vill bevara Stockholms skyline till varje pris och de som tycker att vi borde bygga en skyskrapa i varje kvarter. Nu är det dags att faktiskt komma någonstans i debatten och kräva förändring.

Stockholm måste förtätas. Stockholmsregionen kommer att växa från 2 till 3 miljoner invånare inom bara ett par decennier. För att få plats med alla dessa människor utan att tränga in folk på ett par kvadratmeter var kräver mer bostäder.

Lösningen är att på vissa ställen faktiskt bygga  högre hus, mycket högre än vad som görs idag. Men varför bygga på sätt som inte ger något mervärde annat än att vi får fler lägenheter per kvadratmeter utnyttjad mark? Nej, lösningen är följande:

Kluster.

Om man bygger höga hus i små grupperingar på några ställen kan man anpassa infrastrukturen efter dem och dessutom skapa en ny men fortfarande snygg skyline. Lägg kluster med höghus på några strategiska platser runt om i Stockholm och gör områden både för boende och företagande. Planeringen av varje kluster bör fungera så att man har ett eller några centrala, riktigt höga hus. Därefter minskar man höjden på husen runt omkring gradvis för att få en naturlig övergång från omgivande bebyggelse. Det ger en mjuk skyline som ändå tillåts stå ut. Dessutom samlar man dessa kluster på vissa punkter vilket gör att kyrktornskramarna får ha kvar deras särställning på andra platser i vår skyline.

Fördelarna med dessa kluster är många. Förutom att man kan dimensionera infrastruktur och se till att anpassa stadsplaneringen runt klustren efter deras speciella förutsättningar och behov, så kan man också skapa nya spännande områden som kan locka nya typer av människor och företag. Ett kluster med höga hus med företagslokaler, med modern arkitektur, skulle kunna inrymma ett finansiellt centrum. Ett annat skulle kunna bli ett medecintekniskt centrum. Att på samma sätt som i Kista skapa mer specialiserade företagsområden vore väldigt intressant och skulle dessutom öka Stockholms konkurrenskraft som företagarregion.

Så, ta in höghuskluster i den nya översiktsplanen för Stockholm och arbeta in dessa i framtidsvisionerna för Stockholm!

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2008/12/04/dags-for-hoga-kluster-i-stockholm/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.