Hälften kvar är en självklarhet

Centern presenterar ny politik vad gäller skatterna. Som första parti säger man rakt ut att man vill sänka skatterna för de med högst inkomster. Detta är mycket välkommet. Här är några bra saker med förslaget.

Centern föreslår en sänkning av den statliga inkomstskatten, i princip blir detta ett avskaffande av värnskatten. Det är välkommet och något som är inte bara bra utan även nödvändigt. Värnskatten är ett påfund som är helt obegripligt. Den tillkom som en tillfällig lösning på en akut kris i ekonomin. Denna ”tillfälliga” skatt närmar sig snabbt sin 20-årsdag.

Värnskatten är en punktskatt på högre utbildning som slår till redan vid måttligt höga inkomster. De signaler den skickar är att man inte ska utbilda sig, det bestraffas nämligen med högre skatt. Detta har (s) kallat en rättvis skatt, samtidigt som (s) i många år velat att minst hälften av en årskull ska läsa vidare på högskolan. Hur man får detta att gå ihop förstår jag inte, så jag hoppas att värnskatten kan avskaffas nu när vi äntligen har en borgerlig majoritet. Att Anders Borg inte vill är inte en anledning till att inte genomföra ett vallöfte.

Center vill också fastslå en princip som är ”hälften kvar”, dvs att ingen ska betala mer än hälften av sin inkomst i skatt. Denna princip fanns på 1990-talet men försvann någonstans i den (s)-märkta politiken. Denna princip är något jag har argumenterat för länge nu, en princip som borde vara självklar.

Det är helt orimligt att någon ska tvingas betala mer än hälften av sin inkomst i skatt. Börjar man tillåta sånt är det ett sluttande plan mot den situation som drabbade Astrid Lindgren på 1970-talet, nämligen att hon skulle betala ungefär 103% i skatt på sin inkomst. Förvisso kostade detta faktum socialdemokraterna valsegern och Sverige fick sin första borgerliga regering under efterkrigstiden, men det är inte en situation som är acceptabel oavsett vad den leder till.

Som liberal gläds jag åt centerns nya politik. Som folkpartist är jag ledsen att mitt eget parti inte tydligare drivit dessa frågor utan släppt dem till centern. I slutändan är dock det viktiga, för mig, att dessa principer genomförs, heller förr än senare.

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2008/11/15/halften-kvar-ar-en-sjalvklarhet/

2 kommentarer

 1. Jag menar att det inte alls har kommit någon publicitet kring att FP vill avskaffa värnskatten. Det känns som att vi har varit tysta alldeles för länge nu. Man accepterar tyst att Anders Borg får bestämma. Nu finns ju iofs möjligheten, i och med centerns utspel, att även vi väcker frågan igen och faktiskt tar strid för den även utåt. Vi ska inte resignera i så viktiga frågor.

 2. Öh … Hur menar du då?

  Folkpartiets skattepolitiska motion 2005/06: ”Hälften kvar. Ingen ska behöva betala mer än hälften av en inkomst i skatt. Folkpartiet vill avskaffa värnskatten 2007.”

  Folkpartiets valmanifest 2006: ”PLATTARE SKATT som stimulerar utbildnings- och arbetsvilja. Slopa värnskatten och höj brytpunkten.”

  DN 11 juli 2007: ”En större satsning på forskning och avskaffad värnskatt är två av förslagen i den rapport, ’Så blir Sverige en vinnare’, som folkpartiet presenterade vid sitt ekonomiska seminarium i Almedalen på onsdagen.”

  Expressen 9 april 2008: ”Folkpartiet vill till exempel ta bort värnskatten, så att utbildning ska löna sig bättre.”

  … och så i Ekot den 3 november 2008: ”De borgerliga partierna i alliansregeringen är oeniga om värnskattens framtid. Finansminister Anders Borg tror inte att värnskatten kan tas bort nästa mandatperiod heller. Centerpartiet har inga invändningar men folkpartiet är starkt kritiskt.”

  Centerns förslag betyder också att värnskatten inte alls avskaffas, utan bara att brytpunkten flyttas upp från 41 200 kronor till 44 900 kronor. Hur spännande är det?

  Jag är den förste att applådera om centern verkligen byter fot någon gång och ansluter sig till principen ”hälften kvar”. Men än så länge – även utifrån den nya skatterapporten – står de kvar på sin gamla position. Synd!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.