Upplopp på andra sidan fältet

Tidigare ikväll urartade det på södra sidan Järvafältet, dvs någon kilometer söder om mig här i Husby. Ungdomar startade upplopp i Tensta och tände bland annat eld på en container. Ungdomarna kastade stenar mot brandbilarna och det fanns lager med sten kring gångbroarna över vägarna, färdiga att kunna kastas på passerande fordon.

Det som hänt i Tensta ikväll, likväl som liknande och värre upplopp i Rinkeby men också Rosengård, är symtom på samma sak. Integrationspolitiken som socialdemokratin drivit sedan 1980-talet har misslyckats totalt. Utanförskapet har cementerats i vissa områden, oftast områden som karaktäriseras av miljonprogram och på ett visst avstånd från stadskärnor. Den enda hållbara lösningen är en ny syn på integration och invandring.

Den ena delen av lösningen är att ge människor i dessa områden en ny tro på framtiden. Ungdomarna behöver få veta att de kommer att få jobb, möjlighet till utbildning och rent allmänt kan skapa sig en framtid för sig själva. Idag finns inte den tron; en undersökning som publicerades i lokaltidningen Mitt i Kista någon gång under 2008 visade att någonstans runt hälften av ungdomarna på Järvafältet hade som framtidsplan att ”gå på bidrag”. När det är den enda plan som ungdomar kommer fram till har man totalt misslyckats.

Den andra delen av lösningen är en förändrad syn på invandring. Hittills har migrationspolitiken gått ut på att låta flyktingar komma till landet, förutsatt att de lyckas betala någon människosmugglare för att ta sig hit alltså. När de väl är här ska de tvingas igenom en påfrestande och förnedrande asylprocess, en process som allt som oftast ter sig obegriplig och inhuman för vanliga medborgare. Många skickas hem igen, bland annat eftersom krig i hemlandet helt enkelt inte räcker som asylskäl.

Det vi istället måste göra är att öppna våra gränser mer, inte stänga dem ytterligare. Vi måste öppna oss framför allt för arbetskraftsinvandring. Synen på invandring som något negativt bygger till stor del på att den enda invandring vi sett sen 1960-talet har varit flyktingar som kommit hit, traumatiserade av sina upplevelser. Om denna bild istället hade kompletterats med den positiva bilden som kvalificerad arbetskraftsinvandring ger, hade rasistiska partier eller invandringskritiska partier som Sverigedemokraterna aldrig haft möjlighet att växa sig så starka som de nu har. Då hade vi istället sett individer som bidragit till samhället på ett positivt sätt, istället för att se människor med utländsk bakgrund som en belastning för samhället.

Tyvärr har facket sett till att socialdemokratin hållit tillbaka alla försök till att öppna gränserna för arbetskraftsinvandring. I Vaxholm visade facket för bara ett par år sen att de inte ens vill ha hit andra EU-medborgare. ”Go home!” ropade man åt dem som arbetade åt Laval.

Utvecklingen på Järva, i Rosengård och liknande områden visar med all tydlighet att nuvarande invandringspolitik har misslyckats. Nu måste vi tänka om och inte bara öppna våra gränser för dem som har det svårt. Vi måste också öppna för arbetskraftsinvandring i större skala, det bidrar inte bara till en positivare bild av invandring utan ökar också vårt eget välstånd.

Dessutom måste vi se till att göra asylprocessen effektiv, human och framför allt mindre begränsande. Vi måste ta vårt ansvar som ett fritt, demokratiskt land och låta människor som har det svårt finna en fristad i vårt land. Vi måste gå längre än genevekonventionen stipulerar och låta samvetet och humaniteten styra våra beslut.

Det är dags att genomföra en liberal revolution i migrationspolitiken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/02/16/upplopp-pa-andra-sidan-faltet/

10 kommentarer

2 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

 1. De unga killarnas beteende är helt oacceptebelt. Brist på resurser finns det inte, det finns en mängd aktiviteter och fritidsgårdar runt järvafältet. Problemet är slentrianmässigt vänstertänk som ursäktar förkastligt beteende.

  Sen har Per helt rätt i att arbetkraftsinvandring behövs. Vad vore Kista utan utländska experter?

  Martin Ängeby, ersättare i Rinkeby-Kista SDN, Fp

 2. Jag förstår exakt vad Perzec försöker säga, vet inte om jag håller helt med om att man ska öppna helt för invandrare.
  Dock så måste staten/regeringen inse att de kan inte skyffla undan alla invandrare in i ett hörn och tro att alla kommer bara ta det. Många försöker skaffa sig bra jobb, skaffar familj och sedan blir de nertryckta för att de har ”fel” efternamn. För många fall av att försöka köpa lägenhet eller dylikt på ett bättre område än t.ex. Husby, Tensta, Rinkeby och Botkyrka är nästan omöjligt för de. Stor del av invandrare vill bort från förorterna, många pga sina barn, för att de ska lära sig ren svenska och få växa upp utan att dras in i smeten av kriminalitet och dylikt.

  • g17 februari 2009 kl. 09:41
  • Svara

  haha – nu läste jag lite mer av vad du skrivit. skön universallösning
  ”en ny syn”
  🙂
  case closed
  mvh ///g

  • g17 februari 2009 kl. 09:39
  • Svara

  men det vet ju vem som helst att norr om stan ska man inte röra sig – det är ju alltid förenat med livsfara mvh ///g

 3. Vilken jävla idiot du är.

  • Sampa17 februari 2009 kl. 01:07
  • Svara

  Framförallt borde man inte ta hit fler män från Mellanöstern och Afrika.
  Dvs dom som alltid ställer till problem.

  • Bajs i Korvonen17 februari 2009 kl. 00:32
  • Svara

  Einstein ringde, han ville ha tillbaka sin intelligens.

  • Nalla17 februari 2009 kl. 00:12
  • Svara

  Kommentaren borttagen på grund av olämpligt språk

 4. Givetvis är jag seriös. Arbetstillfällen är inte ett nollsummespel. Arbetskraftsinvandring innebär inte att infödda svenskar blir utan jobb, det är en vanlig missuppfattning. Tvärtom skapar arbetskraftsinvandring nya arbetstillfällen, både genom en produktionsökning men också genom en större efterfrågan på produkter.

  Föreställningen att antalet jobb är ett nollsummespel måste utplånas.

  • Jakob16 februari 2009 kl. 23:56
  • Svara

  Förra veckan varslades över 3000 personer i sverige och du menar att man borde öppna gränserna för arbetskraftsinvandring? Hur tänker du då? Att det är bra att folk förblir arbetslösa? Eller du kanske bara var ironisk? Svårt att avgöra.

 1. […] åsikter som känns lika uppfriskande som vindpustarna från Högdalsverket på sommarmornarna. Men Perzecs inlägg är upplyftande. Det känns bra, särskilt i tider med mer eller mindre underliga och skrämmande […]

 2. […] i Sverige Efter att ha läst Perzec’s inlägg om upploppet i Tensta kom jag tänka på alla invandrare som försöker göra det bättre […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.