Våga ta ordet ”marknadshyra” i munnen!

Hyressättningen i Stockholm är alltid aktuell. Nu har temperaturen i debatten skruvats upp rejält i och med att hyresgästföreningen centralt har gått med på att ta med läget i beräkningen i större utsträckning än tidigare när hyrorna ska bestämmas. Detta har fått hyresgästföreningens lokalavdelning i Stockholm att gå i taket och kräva förbundsordförandens avgång.

Den stora tvisten är alltid hur mycket läget ska få påverka hyran, om något. Hittills har det mest handlat om att standard och byggår ska bestämma hyressättningen. Denna linje försvaras med näbbar och klor av dem som bor i innerstaden. De som bor utanför och som har pengar som skulle räcka till en mer lägesanpassad hyra i innerstan, företräder självklart att läget ska få påverka hyran.

Vad ingendera sida ens vill nämna är ordet ”marknadshyra”. Jag kan slå vad om att flera av er som läser detta inlägg ryser eller blir topp tunnor rasande bara av att jag just skrivit ordet. Trots detta är just marknadshyror precis vad som måste bli den naturliga utvecklingen vad gäller bostäder i Stockholm.

Marknadshyror kommer förmå byggherrar att i större utsträckning satsa på hyresrätter. Idag byggs det alldeles för lite hyresrätter av den enkla anledningen att det är mycket lönsammare att bygga bostadsrätter, eftersom prissättningen är fri för dessa. Eftersom Stockholm desperat behöver fler bostäder och framför allt små hyresrätter för ungdomar som ska etablera sig på bostadsmarknaden, måste vi ta till alla medel för att se till att sånt byggs. Marknadshyror är ett bra sätt att göra detta.

Ett system med marknadsmässiga hyror skulle dessutom minska svarthandeln med hyreskontrakt, något som är ett stort problem i just Stockholm.

Marknadshyror fungerar utmärkt i flera andra europeiska storstäder, till exempel Bryssel. Varför skulle det inte fungera här i Stockholm?

En sak bör självklart klargöras, nämligen att marknadshyror inte kan införas över en natt på befintligt bestånd. Istället ska systemet införas på nybyggnationer samt vid omsättning av befintliga kontrakt (dvs när en hyresrätt får en ny förstahandshyresgäst). Det finns ingen anledning, snarare tvärtom, att chockhöja hyran över en natt för tant Agda, 85, som bott i sin lägenhet i Vasastan ända sen hon hade dasset på gården och rinnande vatten bara på lördagar. Systemet kommer att förändras gradvis över lång tid, så är det alltid vid förändringar i stora system, eller som i detta fall när man avskaffar ett system till förmån för frihet.

Innan något av detta kan hända måste man dock våga diskutera det. Alltså är det dags att låta ordet ”marknadshyra” gå från att vara ett avskräckande skällsord till att bli ett begrepp som vilket annat, precis som ”bruksvärde”. Så våga ta ordet i din mun och smaka på det. Smakar det inte ganska friskt när du låter det rulla över tungan?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/02/23/vaga-ta-ordet-marknadshyra-i-munnen/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.