Förnyad debatt om sexköpslagen?

Jag har sedan länge engagerat mig i frågan om sexköpslagen. Min utgångspunkt är att alla former av sexuella aktiviteter mellan samtyckande vuxna ska vara tillåten, oavsett om det är pengar inblandade eller inte. Dessutom så ansluter jag mig till den linje som Petra Östergren fört fram, bland annat i sin bok Porr, horor och feminister, det vill säga att sexköpslagen har gjort situationen för de som prostituerar sig mer osäker. Sexköpslagen är alltså inte bara fel utifrån synsättet att sexualmoralism är fel, utan även fel genom att den försämrar situationen för dem som lagens försvarare vill hjälpa.

Nu har det kommit en ny aktör in på arenan. I en debattartikel i Expressen presenterar Susanne Dodillet sin avhandling i ämnet. Även hon påpekar det orimliga i att kriminalisera handlingar mellan samtyckande vuxna människor, oavsett om det är pengar inblandade eller inte. Istället, menar hon, bör man lägga resurserna på att motverka övergrepp.

Den här artikeln kommer förhoppningsvis att väcka debatten till liv igen, på ett mer seriöst plan. Doktorsavhandlingar går inte att bortse från, hur gärna än vissa vänsterdebattörer än vill.

Jag är själv feminist och just av den anledningen är jag också emot sexköpslagen, eftersom den förvägrar kvinnor rätten att själva bestämma över sina egna kroppar. Jag är också HBT-aktivist (eller i alla fall HBT-person med starka åsikter) och känner till en del om hur prostitution i HBT-världen ser ut. Här kan jag också hänvisa till den utredning som gjordes innan sexköpslagens införande, där man konstaterade att prostitution var en naturlig del av homosexuella mäns utlevda sexualitet, men att prostitution aldrig kunde anses vara en naturlig del av ett normalt heterosexuellt leverne utan en abnormalitet.

Någon mer än jag som tycker detta låter bara en aning konstigt? Eller möjligen influerat av sexualmoralism, alternativt vänsterfeminism av den sämsta sorten?

Jag är glad att den motion jag med flera inlämnade till Liberala ungdomsförbundet Storstockholms årsmöte, som avhandlades helgen 14-15 februari, antogs och därmed fastslog att distriktet tar ställning mot sexköpslagen, främst utifrån de prostituerades situation men också delvis utifrån rätten att själv bestämma över sin egen kropp. Oavsett vad andra sedan tycker om de val man gör.

Nu hoppas jag att även världen utanför de politiska ungdomsförbunden vaknar och börjar diskutera frågan på allvar och på ett seriöst och sakligt sätt. Lämna känsloargumenten utanför och använd fakta istället.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/02/23/fornyad-debatt-om-sexkopslagen/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Anna Ardin3 mars 2009 kl. 15:22
  • Svara

  Ja, alltså, det spelar ju ingen roll om DU personligen vill köpa eller inte, det handlar ändå om mäns rättigheter, och mäns rättigheter att köpa underordning som en del av en struktur. I ett jämställt samhälle är jag också för prositution, men chansen att jag skulle leva för att uppleva detta samhälle är minimal, lagstiftning där rätten att köpa människor finns inskiven är och kommer vara klandervärd under lång tid framöver. Men vi kan korta den tiden!

  Sexköpslagen är inte perfekt, men lagar ska inte sanktionera sådant som leder till att ojämlika strukturer upprätthålls.

  • Anna Ardin2 mars 2009 kl. 19:13
  • Svara

  Ytterligare en av alla de hundratals ”liberala” män som i feminismens namn vill ge kvinnor ”rätt att bestämma över sin egen kropp”. Lustigt sammanträffande att just rätten att sälja redan finns men att gnället pågår ända tills rätten för män att köpa prostituerade införs, och att det finns mycket starkare när det är männens – inte kvinnornas – beteende som regleras. Varför är detta förresten så mycket viktigare än att avskaffa den strukturella ojämlikheten?

  1. Eftersom jag själv är mer intresserad av killar än av tjejer, så att säga, så är det inte bara kvinnors rätt jag diskuterar här. Sen skulle jag själv aldrig komma på tanken att betala för sex, men principen är ändå viktig. Däremot ska man också motarbeta strukturella ojämlikheter mellan könen eller för den delen mellan olika sexuella läggningar. I ett jämställt samhälle blir prostitutionen inte något klandervärt utan något som människor, oavsett kön och läggning, gör för att de trivs med det.

   Däremot så cementerar sexköpslagen en moraliserande föreställning om prostitutionen och motverkar därmed det samhälle vi vill nå.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.