Ogenomtänkt men kanske INSPIRErat?

INSPIRE är ett direktiv från EU som nu ska implementeras i Svensk lagstiftning. Poängen med direktivet är att skapa gemensamma strukturer för information om miljö och människors hälsa. Tyvärr är ju personlig integritet inte EU:s paradgren och således finns, som bloggen Mitt i steget så lysande uttryckt det, djävulen i bilaga III. Datainspektionen har också reagerat på detta och sågar direktivet (både SvD och DN uppmärksammar detta).

Inspektionen varnar för att direktivet ”kan få långtgående konsekvenser för den personliga integriteten eftersom bland annat uppgifter som rör människors hälsa kan bli tillgängliga för både allmänheten och myndigheter” och konstaterar också att det ”inte heller i övrigt uppfyller underlaget de krav som man rimligen bör kunna ställa i ett lagstiftningsärende som kan få betydande inverkningar på den personliga integriteten”.

Datainspektionen kanske inte var tvungna att jobba ihjäl sig för att komma till dessa slutsatser men det är nog så viktigt att de har reagerat starkt mot direktivet. Det är ju inte valfritt att införa EU-direktiv i den nationella lagstiftningen men i det här fallet bör man från riksdagens sida göra vad man kan för att se till att implementeringen inte medför några intrång i den personliga integriteten. Direktiv är inte färdiga lagtexter utan bara riktlinjer.

INSPIRE är inte det värsta direktiv som EU antagit eller diskuterar, långt därifrån. Det är ändå värt att uppmärksamma eftersom små intrång i den personliga integriteten startar den berömda snöbollseffekten och snart står vi där med ett storebrorssamhälle a la Orwell. Det är dags att Sverige, genom ministerrådet och genom sina parlamentariker, börjar protestera mot alla intrången i den personliga integriteten.

Att socialdemokraterna inte har någon lust att ta ansvar för detta är självklart, med tanke på att datalagringsdirektivet var Bodströms baby, men det finns många andra partier som har en tradition av att stå upp för personlig integritet. Jag hoppas att dessa partier, med de liberala krafterna i spetsen, nu kommer att börja syna alla förslag från EU ännu noggrannare  utifrån integritetsaspekten innan de godkänner dem.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/03/16/ogenomtankt-men-kanske-inspirerat/

1 ping

  1. […] som skriver om detta är Mitt i steget, Per pladdrar på och Att leva efter 2012. Bland gammelmedia är det, nästan som vanligt, bara SvD som hängt med. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.