Lyssna på småföretagarna om euron

En ny undersökning visar att 69% av Sveriges småföretagare är positiva till euron. Samma undersökning redovisar att endast 22% av de tillfrågade är negativa. Enligt Anna-Stina Nordmark Nilsson, Företagarnas vd, har euron inneburit ”bättre marknadsförutsättningar, lägre räntor och mindre osäkerhet för företagen inom eurosamarbetet”.

Resultaten av undersökningen är inte direkt förvånande. Företagare och då speciellt småföretagarna är de som först av alla märker fördelarna eller nackdelarna med ny ekonomisk politik. När de ser vilka förluster de gör på grund av en svag valuta, är det självklart att de vill byta till en valuta och ett system som innebär fördelar för deras verksamheter.

Vad som är viktigt att komma ihåg här är att det som påverkar småföretagarnas villkor positivt ofta också påverkar vanliga människors ekonomi positivt. Stabilitet i ekonomin och minskad osäkerhet vad gäller importpriser är bra för alla medborgare. Sett över tid är euron ett projkekt som är klart fördelaktigt. Under begränsade tidsperioder skulle det kunna finnas ekonomiska vinster på att stå utanför eurosamarbetet, ja, men så fort man ser över flera konjunkturcykler är det euron som vinner.

Det är dags att på allvar börja debattera euron och förbereda en folkomröstning snarast efter nästa riksdagsval. I den omröstningen hoppas jag att vi lyssnar på småföretagarna och röstar ja till euron. Inte bara för deras utan för hela Sveriges skull.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/03/17/lyssna-pa-smaforetagarna-om-euron/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.