Integriteten värnas lite grann i alla fall

Moderaterna har äntligen valt att backa om datalagringsdirektivet och väljer att ansluta sig till övriga allianspartiers linje om att trafikdata ska lagras i bara sex månader. En liten seger för integriteten och förmodligen det bästa som går att göra efter att Thomas Bodström drivit igenom direktivet i EU under sin tid som minister.

Thomas Bodström (S) har fortfarande inte förstått att strömmarna, speciellt bland yngre väljare, är att värna integriteten.

”Sex månader är helt acceptabelt. Det blir en liten fördel för Hells Angels och en liten försämring för brottsoffer. Men vi ska inte överdriva effekten, och behöver vi förlänga det ytterligare är det enkelt när lagen väl finns på plats, säger Bodström till SvD.se.”

Uttalandet innehåller ett par saker som jag undrar om Bodström själv förstår effekterna av.

För det första tycker han att det är ”acceptabelt” att lagra alla trafikdata i sex månader, men det borde vara längre. För integritetsivrarna är hela direktivet skrämmande och även sex månader ses som en alltför lång tid. Lagring av den här typen är ett stort steg på vägen mot ett storebrorssamhälle a la Orwell. Det är tyvärr den kortaste tiden som tillåts i direktivet.

För det andra så säger han, i klartext, att det är lätt att förlänga lagringstiden när lagen väl är på plats. Det vill säga, Bodström låter lagen antas nu och sen kan han fortsätta inskränka integriteten steg för steg. Just detta, att teknik, lagstiftning eller annat ska leda till en ”slippery slope” som sakta men säkert utplånar integriteten, är något som många är rädda för och forskare varnar för. Bodström säger här i stället rakt ut att det är bra och att han räknar med att använda just den effekten.

Sammantaget lyckas Bodström i en enda kommentar till SvD.se på bara tre meningar visa att det finns mycket fog för att kalla det begynnande storebrorssamhället för just Bodströmsamhället. Ett samhälle som en majoritet av svenskarna, och än mer så bland de unga, är emot.

Grattis Bodström, du har precis skrämt bort några fler unga väljare från socialdemokraterna. Vi tar glatt emot dem i alliansen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/03/17/integriteten-varnas-lite-grann-i-alla-fall/

3 kommentarer

  • Nja17 mars 2009 kl. 22:21
  • Svara

  Skrämma över unga från sossar till borgerliga? Du skämtar med mig aprilo?!? Du menar att Ask inte är lika god kolsupare som Bodström?

  Integritetsfrågorna kommer antingen att underordnas övriga frågor (d v s påverkar ingen att byta parti) eller så överordnas de så man byter till det enda partiet som värnar integriteten kompromisslöst, d v s Piratpartiet. Men tvärr kommer det troligen bli det förstnämnda alternativet för de flesta…

  Nja

  1. Ask var emot Bodströms idéer från början. Det är lite synd om henne att hon nu måste genomföra dem på grund av EU-beslutet.

   Jag håller med dig om att integritetsfrågorna fått stryka på foten alldeles för mycket på senare tid. Jag hoppas och tror dock att de kommer lyftas upp mer och framför allt i Folkpartiet liberalerna kommer frågorna bli mer framträdande. Liberaler över hela spektrat har förfasats över den senaste tidens integritetsintrång och snart måste FP förändra sin inställning för att inte fjärma sig för mycket från de liberala kärnväljarna.

   PP är tyvärr det enda parti som just nu tar integritetsfrågorna på allvar, men de har stöd ifrån alla ungdomsförbunden oavsett parti vilket bådar gott för framtiden.

 1. Faaast jag kan ju tycka att de ska komma till PP i stället!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.