Dalta inte med Kina, släpp in Dalai lama

I Sydafrika kommer det att arrangeras en konferens med flera av Nobels fredspristagare i samband med fotbolls-VM nästa år. Nelson Mandela, FW de Klerk, Martti Ahtisaari och Desmond Tutu är de som ska delta och de har i sin tur bjudit in Dalai lama. Trots det har Sydafrika valt att neka Dalai lama visum. Enligt uppgift beror detta framför allt på att Kinas ambassad i Sydafrika ”kraftigt vädjat” till Sydafrika att inte låta Dalai lama resa in och att Sydafrika annars allvarligt riskerar att skada relationerna med Kina.

Kina är livrädda för att Tibet och Dalai lama ska få uppmärksamhet i omvärlden och med all rätt. Kineserna hävdar att Dalai lama vill splittra Kina och utifrån deras sätt att se det så stämmer det. Dalai lama vill få igenom ett visst självstyre för Tibet, på ett liknande sätt som Hong Kong har idag. Att ge dem självstyre skulle ju dock från Kinas kommunistiska diktaturledning vara det samma som att medge att man har haft fel om Tibet och i förlängningen om en massa andra områden som man annekterat på olika sätt (Uigurien är bara ett exempel på regioner som inte känner sig som en del av Kina). Därför måste Kina på alla sätt försöka smutskasta Dalai lama och reagera mer eller mindre hysteriskt så snart han bjuds in till andra länder.

Tibetfrågan är dock viktig, av flera anledningar. Dels måste vi självklart stå upp för tibetanernas mänskliga rättigheter och hjälpa dem i deras kamp mot den kommunistiska förtryckarregimen. Det kräver vår mänsklighet. Dels måste vi också se till att uppmärksamma den kommunistiska diktaturregimen i Kina och framför allt stå emot dem så länge de fortsätter att förneka sina medbogare grundläggande mänskliga rättigheter. Att hela tiden agera undfallande gentemot Kina och hela tiden vara rädda för att hamna på deras dåliga sida är inte hållbart i den moderna, globaliserade världen vi lever i. Vi måste våga stå emot och säga ifrån när regimer handlar på icke acceptabla sätt.

Framför allt får vi inte låta tibetfrågan tyna bort och glömmas bland handelsavtal och hot från Kinas sida.

Jag hoppas att EU meddelar Sydafrika att man kraftigt försämrar sina relationer med unionen om man väljer att inte släppa in Dalai lama. Då får vi se om Sydafrika sällar sig till den demokratiska världen eller till den del av världen som står för förtryck och ofrihet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/03/23/dalta-inte-med-kina-slapp-in-dalai-lama/

2 kommentarer

    • John Apse23 mars 2009 kl. 20:58
    • Svara

    Den Tibetanska buddismen var ju själv något av ett skräckvälde innan Kina kom dit. Det kan du själv läsa på nätet. Slavarbete, feodalt styre och kvinnorna hade lika stort värde som en dörrmatta. Så med Dalai Lama med inrlytande i ett fritt Tibet så skulle vi nog alla tycka att Kina gjorde bra saker. Kanske har Syd-Afrika fattat det? Och mänskliga rättigheter skulle bli ännu sämre med ett buddistiskt styrt Tibet. Men du kanske inte bryr dig?

    1. Den äldre tibetanska regimen var likadan som de andra regimerna i samma område vid den tiden. Dalai lama började införa reformer innan Kina invaderade men självklart var de inte tillräckliga. Med tanke på Dalai lamas nuvarande ståndpunkter är jag övertygad om att ett fritt Tibet skulle vara en mycket bättre plats än dagens Tibet, där inga invånare är något värda om de bestämmer sig för att inte lyda den kinesiska förtryckarregimen blint.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.