Grundlurade av Wanja?

Wanja Lundy-Wedin hävdar i diverse media att hon är grundlurad. Hon kan inte dra sig till minnes att hon någonsin godkänt bonusar och pensionsavtal för pensionsbolagens ledningar, speciellt inte på sådana belopp som det framkommit att det gäller.

Att Wanja Lundy-Wedin inte skulle ha känt till dessa ärenden är väldigt osannolikt. I så fall måste hon vara oförmögen att läsa handlingar innantill och dessutom sovit sig igenom möten där detta har dragits muntligen, även om man nu inte gått in på alla detaljer. Alternativt så har hon aldrig läst handlingarna och som sagt inte lyssnat på muntliga dragningar, vilket är att grovt missköta sitt förtroendeuppdrag som styrelseledamot. Oavsett vilket är det, som Jan Almgren uttryckt det, patetiskt.

Kritiken mot och missnöjet med Wanja växer i LO-sfären just nu. För egen del har jag svårt att se hur hon över huvud taget ska kunna sitta kvar efter denna förtroendekrasch. Andra har avgått i liknande situationer eller till och med efter mindre allvarliga förtroendekriser.

Framför allt är detta en förtroendekris som drabbar hela LO-kollektivet och socialdemokratin. Just nu kommer det mer eller mindre varje vecka nya exempel på socialdemokrater och fackpampar som predikar en massa socialdemokratisk moral som alla förväntas efterleva men som de själva inte ser någon anledning till att själva följa. Det absolut sämsta argumentet jag hört från LO-sidan är att alliansen tagit bort vissa restriktioner på pensionsavtal med mera som fanns tidigare. Om LO behöver ha lagreglerade maxtak för pensioner och bonusar för att kunna fatta vettiga beslut måste de ha allvarliga problem med självkontrollen eller förståelsen för styrelsearbetet. LO driver ju krav på regleringar, varför inte själva tillämpa dessa tak i sina styrelseförhandlingar? LO förhandlar ju fram kollektivavtal hela tiden, då borde de väl kunna förhandla om enskilda personers pensioner – eller klarar LO inte av att hantera något som inte rör gigantiska kollektiv?

Förtroendet för LO och socialdemokratin är allvarligt skadat för lång tid framåt i och med den senaste veckans karusell. Det enda sättet som man kan återfå sitt anseende måste vara genom att faktiskt börja leva precis som man lär. Kritiserar man andra för att köpa sina lägenheter när hyresrätter ombildas, då måste man själv vara beredd att avstå från detta. Kritiserar man bonusar måste man aktivt ta ställning mot dessa i de styrelser där man sitter. Och så vidare.

Frågan är ju nu om fackpampar och partitoppar inom den socialdemokratiska rörelsen är villiga att avstå sina guldkantade avtal och förmåner? Eller om socialdemokratin och LO slutligen måste medge att de egentligen håller med borgerligheten om rätten att sluta avtal utan statlig inblandning. Oavsett vilket beslutet blir är det välkommet.

Att fortsätta som idag är inte hållbart för en socialdemokrati i fritt fall i förtroendemätningarna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/03/24/grundlurade-av-wanja/

5 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Bra sagt. Helt enkelt!

  • Viktor Tullgren24 mars 2009 kl. 13:49
  • Svara

  Jag antar att du även anser att Borg bör avgå eftersom han i likhet med Wanja bedrivit ett korståg mot bonusar men samtidigt för mindre än ett år sedan var med och beslutade att ta bort de restriktioner som den socialdemokratiska regeringen satt upp? Jag antar att du även anser att Maud Olofsson bör avgå eftersom hon var med och fattade samma beslut och även skickade ut ett pressmeddelande om att regeringen nu tog bort sitt generella motstånd mot bonusar men sedan i en intervju vägrade erkänna att hon skickat det pressmeddelandet?

  1. Att Borg har bedrivit ett korståg mot bonusar är inget jag har hört talas om. Verkar underligt eftersom liberaler inte lägger sig i vilka avtal företag och individer upprättar, så länge de är lagliga. Att Maud förnekar att hon skickat ett pressmeddelande verkar ju likaledes skumt, eftersom sånt är superenkelt att kontrollera genom en snabb titt i journalisternas mailboxar.

   Inte heller har dessa två varit ute i media och konsekvent varit emot bonussystem och liknande på det sätt som ledande socialdemokrater och LO-företrädare ständigt är.

   Om Borg nu har drivit något korståg mot bonussystem borde han lämna alliansen och ansluta sig till de partier som tycker att staten ska bestämma de ekonomiska ersättningarna i näringslivet, förslagsvis vänstern. I alliansen hör inte den sortens politik hemma över huvud taget.

    • Viktor Tullgren26 mars 2009 kl. 03:03
    • Svara

    Eftersom du uppenbarligen har missat Borgs motstånd mot bonusar föreslår jag uppdrag granskning del 8 finns på svt play.

    Vad gäller Mauds förnekande av sina egna pressmeddelande så föreslår jag uppdrag granskning del 10 ungefär 51 minuter in i programmet…

    1. Som jag redan sagt, en borgerlig finansminister som driver en kampanj mot bonusar och därmed friheten att träffa avtal mellan individer eller mellan individer och företag, har missat en viktig grundpelare i en liberal marknadsekonomi och måste ifrågasättas.

     Att Maud Olofsson försöker förneka ett pressmeddelande anser jag fortfarande vara helt galet, hon borde veta bättre. Dessutom borde alla alliansens företrädare stå upp för den fria marknaden och avtalsfriheten.

 1. […] Svensson Röda Malmö Alf Wiktzac SKP Johdan Annarkia Smyg Per P […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.