Tv-reklam utvecklar demokratin positivt

Partisekreterarna för den rödgröna oppositionen skriver idag på SvD brännpunkt att tv-reklam hotar demokratin. Hotet består tydligen i att det politiska samtalet blir beroende av hur mycket resurser ett parti har att lägga på tv-reklam och att man riskerar att få negativt kampanjande som nedgör motståndare istället för att presentera vad man själv vill göra.

Jag är av den omvända åsikten. Tv-reklam för partierna gör att dessa får en möjlighet att presentera sina budskap för en bredare publik via rörliga bilder. Redan idag görs detta på Youtube och på partiernas hemsidor men det är positivt att man också kan nå ut i sofforna. Då kommer man också att kunna göra sällskap med de andra partierna och därmed låta medborgarna jämföra och diskutera de olika alternativen på ett enklare sätt.

Att de ekonomiska resurserna skulle avgöra bara för att man inför tv-reklam stämmer inte. Redan idag avgör ekonomiska resurser hur mycket tid man kan få i olika medier utöver den tid som ges i debatter eller nyhetsrapportering. Tv-reklam kommer inte att påverka detta, det handlar bara om hur man väljer att disponera de resurser man har. Oppositionen ondgör sig dessutom i artikeln över att moderaterna samlat ihop 30 miljoner från anonyma donatorer utan att över huvud taget nämna de enorma ekonomiska resurser LO för över till socialdemokraterna, trots att färre än hälften av LO:s medlemmar röstar på det partiet.

Om man använder resurserna till tv-reklam och sparar in på några valaffischer eller annonser i tidningar så kommer man dessutom med största sannolikhet att få ett större genomslag. Det handlar om prioritering och i ärlighetens namn, hur många väljare påverkas egentligen av valaffischer idag? Är det inte bättre att lägga resurserna på sociala medier, användargenererat innehåll och tv-reklam i dagens medieklimat?

Att tv-reklamen skulle öppna för mer negativt kampanjande är skrattretande. Till att börja med har redan KD uttryckligen sagt att man inte tänker använda sig av sånt eftersom det ”inte passar den politiska kulturen i Sverige” (citat av Ella Bolin från tidigare SvD-artikel). Jag undrar förvisso var Ella har varit de senaste åren; oppositionen har kritiserat alliansen för i princip allt som går men har inte presenterat några alternativ själva. Speciellt socialdemokraterna har vägrat ge några svar på vad de själva velat genomföra utan skäller bara på alliansen och smutskastar allianspartierna. Med andra ord är det ok med negativt kampanjande i debatter, tidningar, ja helt enkelt överallt utom i tv? Eller är det så att bara den rödgröna oppositionen får ägna sig åt det?

Jag tror att tv-reklam kan vara ett bot på detta istället för ett hot. Om man använder samma taktik i reklam kommer svenskarna att reagera starkare än de gjort när taktiken används i debattartiklar och liknande. Vi kommer att få en sjysstare politisk debatt eftersom partierna kommer att förlora så mycket på negativt kampanjande i tv-mediet. Fast det kanske är precis det oppositionen är rädd för, eftersom de inte har några egna budskap att komma med (med miljöpartiet som ett ofta lysande undantag).

Jag är övertygad om att vi äntligen tagit ett stort steg framåt vad gäller demokratin i Sverige och hoppas att vi på detta sätt faktiskt kan engagera fler människor i den demokratiska processen. Genom att politiken anpassar sig till verkligheten och flyttar dit där människorna är kommer vi vitalisera intresset för demokratin. Dessutom kommer politiken tvingas att köra med sjysstare metoder när fler människor faktiskt tar del av vad man säger. Det är något vi alla tjänar på i längden.

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/05/23/tv-reklam-utvecklar-demokratin-positivt/

2 kommentarer

    • Ella Bohlin23 maj 2009 kl. 21:26
    • Svara

    Mycket tänkvärt inlägg! Håller med till 100%. /Ella

    1. Vad trevligt =) Och kul att se dig på min blogg, hej hej!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.