Det kristna korset är inte en kristen symbol?

Göran Rosenberg ondgör sig i DN över Humanisternas kampanj Gud finns nog inte. Att man kan ha olika syn på kampanjen är självklart. Rosenberg verkar dock vara mer inne på att det är en kampanj bara mot judiska och muslimska personer. Såhär skriver han:

Så låt mig ta det mycket enkelt. En kampanj som har till uttalat syfte att dra en skiljelinje ”mellan de sekulära och dem som vill inordna andra människor i sina religiösa trossystem” (Christer Sturmark i DN 18/6) och som till symboler för de senare väljer den judiska davidsstjärnan och den muslimska halvmånen (den svenska flaggan är inte en kristen symbol hur ofta Humanisterna än upprepar den saken) [min kursivering] gör sig skyldig till en grov generalisering om människor med judisk eller muslimsk anknytning.

Det finns en enda anledning till att svenska flaggan har ett kors i mitten: Kristendomen. Vi var ett kristet land och som sådant satte vi ett kors på vår flagga för att markera detta. Färgerna härrör från en av konungaätterna under tidig medeltid.

Hur man utifrån detta historiska fakta drar slutsatsen att svenska flaggan inte har något med kristendom att göra är helt obegripligt.

Poängen med humanisternas kampanj är just detta; att om vi hade varit ett judiskt land (som Israel) eller muslimskt (som t.ex. Turkiet) hade vi kanske haft en flagga i samma färger men med en annan symbol mitt i. Religionen påverkar fler saker än man tror och på väldigt subtila sätt.

Humanisternas kampanj är bra och den som försöker beskylla dem för islamofobi, antisemitism eller något annat i samma stil, måste vara förblindad av provokationen att någon ens vågar påstå i offentliga sammanhang att Gud inte finns. Kampanjen är inte ansvarslös på något sätt. Att behandla kampanjen så som Rosenberg gör och dessutom försöka skrämma oliktänkare med dessa ord är däremot ansvarslöst. Speciellt när han baserar resonemanget på att det kristna korset förlorat sin betydelse bara för att det hamnat på en flagga.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/07/07/det-kristna-korset-ar-inte-en-kristen-symbol/

3 kommentarer

2 pingar

 1. Är det inte så att flaggan är en förenklad heraldisk version av det stora riksvapnet?

  1. Nej; om du ser dig omkring i andra länder här i norra Europa återkommer korset i många flaggor. De källor jag har tagit del av (förvisso för ett par år sen vid det här laget) hänvisar till att korset introducerades för att markera att landet var kristet, som ett avståndstagande till asatro och annat.

  • Kim7 juli 2009 kl. 19:16
  • Svara

  ju, men knappast blir någon ”svensk kristen” berört av att se en svensk flagga tillsammans med texten Gud finns nog inte. Det gör däremot en muslim och kanske en juda när han eller hon ser sitt religiösa symbol i ett sådant sammanhäng. Präcis som ingen ”dansk kristen” skulle reagera på en karikatyrteckning av Jesus. Så för mig är det en omedveten rasistisk kampanj Fast nu är jag verken homosexuel, muslim eller kristen, så jag behöver inte bry mig.

 1. […] liberala bloggar om sekularisering? Läs till exempel Per Pettersson eller Karl Hellberg Skrivet av Martin Ängeby | Taggar: Einhorn, sekularisering, tro Kategorier […]

 2. […] om humanisterna: bildningens dödgrävare, Det kristna korset är inte en kristen symbol?, Katolska kyrkan och humanismen, Gudsdebatten i Sverige och USA, Humanist – nej inte […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.