En pusselbit föll på plats

Jag har tidigare kommenterat det orimliga i att staten lägger sig i vad folk heter och vill kallas. Det är obegripligt att staten vill göra det och ännu mer obegripligt hur vissa anställda på skatteverket tolkar namnlagen.

I Aftonbladet fick jag helt plötsligt förklaringen till att detta kan fortsätta. En av dem som bedömer namns lämplighet blir nämligen intervjuad. Det är en äldre herre vid namn Åke Hammarsten som ”ofta blir upprörd” över namnförslag. Speciellt ofta är det i hans egenskap av pappa som han blir upprörd. För att ta ett exempel:

Häromdagen ville några ge sin nyfödda dotter namnet Änglalik, vilket för Åke Hammarsten väcker associationer till mordet på Engla 2008.

– Jag kan inte förstå hur man tänker, utbrister han.

Tja, man tänkte kanske att dottern var väldigt vacker och ville ge henne det namnet, Änglalik? Jag tror att det är extremt få människor förutom Åke Hammarsten som kommer att tro att man vill anspela på Engla. Att det för honom väcker sådana associationer säger mer om honom än om föräldrarna. Ett annat namn som fått avslag är namnet Michael på en flicka. Med tanke på att namnlagen är på väg att bli könsneutral så är det ett otroligt dumt beslut. Listan kan göras lång.

Den här artikeln visar med smärtsam tydlighet varför staten ska strunta i vad folk kallar sig. När människor med helt andra värderingar och som lever i en annan verklighet än de som ansöker om namnbyte ska avgöra om namnbytet är ok, då är det upplagt för problem. Dessutom handlar det bara om det namn som står i passet; många människor väljer att kalla sig något helt annat och skäms mest när de måste visa legitimation och ”erkänna” att staten inte tycker att deras valda namn är lämpligt. Jag känner två personer med detta problem varav en slutligen fått byta namn och en fortfarande försöker.

Det är dags att namnlagen liberaliseras och fråntar staten all makt över vad människor vill heta.

Jag kan ju som avslutning citera kommentaren på Aftonbladet från föräldern till sagda barn:

Hej det var då jag som ville döpa min dotter till Änglalik! Det är i andra namn hon ska heta det. kan tycka att det är väldigt olyckligt att nån ska dra paraleller med det namn jag valt och Engla som tragiskt blivit mördad. I försvar måste jag säga att hon hette Engla med E så det finns inte nåt som tyder på att det skulle vara hennes lik vi pratar om. Änglalik är en beskrivelse av något vackert att man är vacker som en ängel precis som Angelika, ska alla som heter det då byta namn helt plötsligt? finns även en kille som heter Bolik i sverige ska han få byta namn bara för att nån som heter bo har dött. alltså kom igen nu! Och vad det gäller mobbibg så är det väl ett problem som skola och det egna hemmet får ta tag i. Man blir inte mobbad för sitt namn man blir mobbad för den personlighet man har, tro mej jag vet. ta tag i mobbarna o låt folk heta vad dom vill. Jag tycker personligen att Änglalik är bland det vackraste namn man kan ge sin dotter. Och som sagt det gäller ett andra namn ej ett förnamn. sluta föfula allt och ta det som det är, Gudomlig skönhet inget annat.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/07/17/en-pusselbit-foll-pa-plats/

1 kommentar

1 ping

  • Johan Löke17 juli 2009 kl. 10:21
  • Svara

  Kan inte göra annat än att hålla med dej!
  Tack för visat intresse i denna fråga.
  Mvh Johan Löke

 1. […] se över frågan. Det är inte en dag för tidigt. Många är de som kommit i kläm när namnlagens långa klåfingrar har lagt sig i deras […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.