Välkomna, Island!

Jag är kanske lite nördig, men jag tittade faktiskt på Isländska tevens direktsändning från Alltingets debatt om huruvida Island skulle söka medlemskap i EU eller inte. Jag förstod inte sådär hemskt mycket av debatten, men det var intressant ändå. Speciellt kul var det att se hur Alltingets beslutsprocess fungerar, det skiljer sig lite från Riksdagens kan man säga. Dessutom är de rätt få alltingsledamöter. Framför allt blev jag väldigt glad när resultatet från omröstningen stod klart och Island bestämde sig för att ansöka om medlemskap i den europeiska unionen.

Islands ansökan om medborgarskap ska, när villkoren för medlemskapet är färdigförhandlade, leda till en folkomröstning. Islänningarna är generellt positiva till EU så det kommer troligen gå stadsminister Johanna Sigurdardottirs väg. Islänningarna vill ju mest av allt ha Euron, men för att få den måste de gå med även i resten av EU-samarbetet.

Vad betyder det här för EU då? Inte så hemskt mycket vid första anblick. Island är inte ett stort land och det är inte heller omåttligt rikt, även om en stor banksektor har frodats där fram tills finanskrisen slog till globalt. Vad som däremot är viktigt är att Island kommer närmare resten av Europa och att vi därmed integrerar vår västligaste utpost i resten av samarbetet. För oss i Sverige och norden är det också viktigt eftersom ett isländskt medlemskapi EU och i valutaunionen kan sätta mer press på oss att integrera oss mer i EU. Norge får ytterligare argument för att gå med och Sverige och Danmark får ökad press på sig att gå över till Euron. Ett isländskt medlemskap handlar alltså mycket om signaler och symbolism.

Jag är en varm anhängare av europeisk integration och en utvidgning av EU åt alla håll det går. EU-medlemskap har agerat som ett starkt positivt incitament för att rätta till problem med korruption, mänskliga rättigheter och annat i de länder som varit kandidater. Efter EU-inträdet har många reformer tappat fart tyvärr, men med utökade sanktionsmöjligheter mot medlemsländer som bryter mot fördragen, kommer detta problem att bli mindre. Island är i detta avseende ett oproblematiskt land i jämförelse med många andra kandidatländer och jag ser fram emot att se dem i europaparlamentet. Även i Bryssel välkomnades beskedet.

Jag hälsar Island hjärtligt välkomna i gemenskapen och hoppas att de ska bli ett aktivt, framtidsfokuserat land i unionen.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/07/17/valkomna-island/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Daniel20 juli 2009 kl. 15:41
  • Svara

  Var ifrån har du det att Isländingar är possitiva till unionen? Det var mycket svårt för sossorna att få igenom det förslaget att få inläda förhandlingar med EU. Det är i princip bara sossarna som vill detta. Det ”vanliga” folket på Island säger fortafarande nej! Jag kan inte se att EU har något att erbjuda för oss Isländingar.

  Vi befinner oss i en kris just nu, men jag tror att vi kommer att klara oss utan EU. Vi har ju haft det svårt förut.

  mvh

  1. Islänningarna har i opinionsundersökningar uttalat ett stöd för att ansluta sig framför allt till den gemensamma valutan, Euron, eftersom man inser fördelarna med en större valuta speciellt i kristider. Det allmänna stödet för EU har också ökat, om än inte lika markant. Förhoppningsvis inser Islänningarna att man måste gå med i EU om man vill ha Euron som valuta och därmed blir det sannolikt ett isländskt ja till EU i folkomröstningen om ett eller två år.

   Integration med resten av världen, öppna gränser och så vidare är alltid positivt för ekonomisk och samhällelig utveckling. Det är detta EU har att erbjuda Island. Jag tror inte heller att det är någon risk att EU försöker köra över Island beträffande fiske och införa kvoter med mera. Med tanke på de undantag andra länder får från diverse regleringar, kommer Island sannolikt att kunna fortsätta sitt fiske eftersom deras fiskevatten inte direkt konkurrerar med andra EU-länder.

  • Frida17 juli 2009 kl. 11:46
  • Svara

  EU är inget annat än en lekstuga för damer och herrar i regeringsställning och har inte den minsta betydelse för den vanlige medborgaren mer än att dessa herrar och damer lägger nya laster på befolkningen.Men andra ord , VET HUT.Detta EU har ju visat sig kosta multum mer än vad Sveriges befolkng kan tjäna på detta EU.Vad bryr sig ett avlägsen EU medborgare i förhållande till Sverige om detta Sverige stöttat deras ekonomi.Inte ett skit.Återigen , en lekstuga med arbetande folks pengar.Nääää , du tillhör inte den arbetande sorten.

  1. EU:s öppna gränser där människor, varor och tjänster kan röra sig fritt har skapat jobb och ekonomiskt välstånd för Sverige. EU har allt mer blivit en stark aktör på den internationella scenen, en aktör som kan hjälpa till att sprida mänskliga rättigheter och demokrati till fler människor i världen. Sen gör EU en del dåligt också, självklart. Det gör även den svenska riksdagen (speciellt när det är socialdmokratisk/vänstermajoritet) men det gör ju inte att man är emot riksdagen liksom.

   EU gör mycket bra saker för sina medborgare och för människor i andra delar av världen, även om det inte alltid syns för alla medborgare. Därför har vi alla ett ansvar att berätta vad EU gör och hur det påverkar människor i vardagen.

   Dessutom är jag arbetande och har förmodligen lägre lön än 80-90% av alla som läser min blogg.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.