Klamberg om signalspaning för polisen

Idag presenterades utredningen om hur Säpo och den vanliga polisen ska kunna få tillgång till signalspaningsmaterial från FRA. Det som verkar bra är att det ska vara svårt för dem att få tillstånd och att informationen ska vara kraftigt begränsad. Jag är dock själv inte så bra påläst i detta ännu, utan konstaterar istället att Mark Klamberg som vanligt har gjort en bra analys. Så, utan vidare krångel, ger jag ordet till Mark genom att länka till hans inlägg.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/07/21/klamberg-om-signalspaning-for-polisen/

3 kommentarer

1 ping

 1. Viss övervakning krävs om vi vill upprätthålla ett fungerande samhälle. I sann Londonanda tycker jag att vi ska sätta ihop ett nätverk med övervakningskameror tillsammans med högtalare för att hålla brottsligheten ute på gatorna till exempel nere.

  Om du inte har något att dölja så behöver du inte heller oroa dig.

  1. Problemet är ju att människor kommer att förändra sitt beteende när de vet att de är övervakade, oavsett om de har något att dölja eller inte. I Tyskland har människor slutat säga saker till sina läkare på telefon för att de är rädda att de ska vara avlyssnade – detta trots att det inte är sådana uppgifter som signalspaning intresserar sig för. Det är oacceptabelt att det ska hända.

   Dessutom är det risk för ändamålsglidning så att data från övervakning kan komma att användas till annat än vad man tänkt från början, med argumentet ”det finns ju där, varför inte använda det” och det är något man ska vara mycket rädd för.

   Utöver det har vi integritetsaspekten; intrång i den personliga integriteten görs så snart intrånget sker, inte när data används. Allvarliga intrång sker så snart någon faktiskt analyserar materialet, oavsett om det är en person eller om det görs automatiskt. För min del kan jag gå med på kameraövervakning med inspelning, som kan tas fram om och endast om brott har begåtts. Det är det minst dåliga sättet att övervaka.

   1. Att tyvärr inte kunna berätta för vänninan hur många gånger man hade sex dagen innan blir en utav konsekvenserna med ett säkrare samhälle. Vi måste offra något. Hur många kunde lita på att växeloperatören inte gick ut med det man sa över telefonen?

    Polisens polis ungefär. Något eller någon måste se till att det hela går rätt till precis som att Skolverket ser till att alla skolor lär ut rätt. Apropå skolor så skulle jag vilja påpeka att rädslan för kamerorna försvann i takt med att lärarna vägrade hjälpa till och titta på inspelningarna när stölder och dylikt begicks. Ungefär likadant kommer det att bli om vi har kameror vars inspelade material endast tas fram vid misstanke om brott.

    Det kommer inte bli som i V for vendetta, jag lovar.

 1. […]   Mitt i steget3, – Om djupa spadtag,  Oscar Fredriksson (c),   Alliansfritt Sverige,  Per pladdrar på – Klamberg om signalspaning för polisen,  HAX – SÄPO, polisen och FRA,  Ett Otygs funderingar och betraktelser – Att […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.