Utbult kommer ut som konservativ till sist

Läser på Dagen.se att Roland Utbult bestämt sig för att lämna Folkpartiet liberalerna till förmån för Kristdemokraterna. För ett tag sen undrade jag här på bloggen vad Utbult gjorde i ett liberalt parti när hans åsikter var konservativa. Detta var i samband med hans uttalande som kunde tolkas som att han var motståndare mot aborter. Utbult har även uttalat sig om att äktenskapet ska vara till för en man och en kvinna och inget annat.

Nu har Roland Utbult själv funderat på samma sätt, troligen sporrad av den kritik hans uttalanden fått från ett antal liberaler, och kommit till insikten att hans åsikter snarare stämmer överens med KD. Det känns helt rätt. Jag har inget emot att människor har åsikter. Är man medlem av ett parti bör man dock ha samma grundläggande värderingar som partiet, även om man i sakfrågor kan ha en avvikande åsikt. Roland Utbults grundläggande ideologi skiljde sig dock markant från liberalismen och därför är det bättre för både honom och Folkpartiet liberalerna att han nu byter parti. Han kommer ta med sig några väljare antagligen, men vi kommer istället ha möjlighet att vinna ett antal väljare som skrämdes bort av Roland Utbults uttalanden. Vad nettot blir vet man aldrig.

Roland Utbult kallade sina åsikter ”frisinnade” och inte ”liberala”. Enligt detta uttalande skulle alltså frisinnet innebära motstånd mot könsneutrala äktenskap, abortmotstånd och allmän värdekonservatism. Om detta stämmer, så är det dags för Folkpartiet liberalerna att göra upp med frisinnet och konstatera att liberalismen inte delar de värderingar som frisinnet står för. Frisinnet hör i det moderna politiska landskapet hemma i kristdemokratin.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/08/14/utbult-kommer-ut-som-konservativ-till-sist/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.