Massmurder by any other ideology would still smell as foul

Forum för levande historia är en statlig myndighet som ska bedriva upplysning om diktaturer och deras övergrepp mot mänskligheten. Från början gällde det enbart nazityskland men det har nu utökats sen några år till att också inkludera kommunismen. FFLH har varit lite tröga i starten tycker jag, men nu har de kommit igång. Utställningen Middag med Pol Pot är en utställning om hur man med ideologiska skygglappar kan blunda för massmord och förtryck. Med maoglasögonen kan man se hur folket är glada och att barnarbetet egentligen bara är praktisk utbildning, inget annat.

Jag tycker ju rent principiellt att statliga myndigheter ska ägna sig åt statlig kärnverksamhet, därför är jag lite tveksam till myndigheter som Forum för levande historia. Är det meningen att de ska bilda opinion eller är det ett komplement till utbildningsväsendet? Tidigare, när man valt att bara belysa övergrepp från en enda diktatur och inte andra, har det vägt åt att de är en opinionsbildande myndighet. Nu när det börjar lossna och fler och fler övergrepp belyses av dem, kan man istället överväga om de faktiskt kan klara sig inom ramen för kärnverksamheten.

Återstår att se utvecklingen; det borde ligga i deras intresse att på sikt också belysa exempelvis Sveriges övergrepp mot samerna. Innan dess är det dock mycket mer angeläget att belysa olika kommunistiska och fascistiska diktaturers övergrepp. Det finns en historia att berätta om miljoner människor som i modern tid torterats och mördats för sina åsikters eller t.ex. sin etnicitet/religion/sexuella läggning. Om FFLH fortsätter den inslagna vägen kan de faktiskt också motivera sin fortsatta existens. Kan vi till och med vänta oss en utställning om Västsahara kanske?

Läs gärna också SvD:s ledarblogg om detta.

Här är FFLH:s reklamfilm om utställningen.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/09/04/massmurder-by-any-other-ideology-would-still-smell-as-foul/

1 ping

  1. […] Bloggar: Tidigare inlägg på denna blogg, Seved Monke, Biology and Polictics, Svensson, Jonas Sjöstedt, Sakine Madon, Mark Klamberg, Mattias Svensson, Brynte, Aron Modig, Hanna Lager, Per Pettersson. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.