Imorgon avgörs EU:s framtid

Imorgon, fredag 2 oktober, folkomröstar Irland en andra gång om Lissabonfördraget. Fördraget är avgörande för om EU kommer att utvecklas till en stark demokratisk maktfaktor på världsscenen, eller om utvecklingen kommer att gå mot irrelevans och stagnation. Utan Lissabon är förutsättningarna för utvidgning av EU kraftigt begränsade. Dessutom kommer maktdelningen mellan parlament, kommission, ministerråd och nationella parlament fortsätta vara väldigt sned. EU har helt enkelt inte hängt med och det är därför ett nytt fördrag behövs.

Tyvärr handlade förra omröstningen på Irland dels om ett missnöje med sittande regering, dels om rädsla för en massa saker som över huvud taget inte står med i fördragstexten så som EU-gemensam minimilön och påtvingad fri abort. När Irland nu folkomröstar igen har kommissionen givit sina garantier för att saker som inte står i Lissabonfördraget inte heller ska påtvingas irländarna. Logiskt, men tydligen måste det sägas.

Om Irland röstar ja imorgon, kommer Lissabon sannolikt att slutgiltigt ratificeras under 2010. Det är dock bråttom, för efter det brittiska valet när Tories kommit till makten (någon annan möjlighet är svår att se) kommer de att vägra skriva under Lissabonfördraget om det hamnar på deras bord.  Om Irland säger nej finns det två huvudalternativ till utveckling. Antingen stagnerar EU och förlorar inflytande och möjligheter, eller så tar Frankrike m.fl. initiativ till ett A- och ett B-lag inom EU. Ingendera utvecklingen är önskvärd. EU måste utvecklas, maktdelningen mellan EU:s institutioner och nationella parlament måste bli tydligare och framför allt måste vi avskaffa kravet på total enighet i alla frågor. Det är denna nationella vetorätt som ställt till med mycket genom EU:s historia. Urvattnade fördrag och långbänkar orsakas av att man ska ha konsensus. Hur skulle Sverige ha fungerat om vi t.ex. hade varit tvungna att ha varje enskild landshövdings godkännande för att genomföra lagstiftning?

Läser också att Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är på plats för att kampanja för nej-sidan. Det är inte konstigt; SD vill definitivt inte ha öppna gränser för människor från t.ex. forna östblocket. Ju mer EU och Schengen utvidgas, desto fler människor kommer ju att kunna komma hit utan pass och visum. Förhoppningsvis får SD även här se sig slagna och acceptera att vi faktiskt öppnar våra gränser för de människor som vill komma hit och bidra till samhällsutvecklingen.

Jag hoppas att Irland röstar ja till framtiden och Lissabon imorgon, så EU kan fortsätta att utvecklas och bli en demokratisk aktör på världsscenen och motvikt till diktaturerna i världen.

Läs också Per Altenberg.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/10/01/imorgon-avgors-eus-framtid/

2 kommentarer

1 ping

 1. Om Lissabon röstas genom är det inte mot ett demokratiskt EU inte, ett starkare styrt och mer mäktigt inget snack om saken men i en demokrati lyssnar man på folket och låter folket avgöra… politiska drömmar ska inte styra som det gör nu.

  Jag bönar och ber om ett Nej, jag kan leva med ett EU fast jag inte är en stor fan av det men då kräver jag att det lyssnar på sina medborgare. Och är ärliga mot oss… vilket inte är fallet idag.

  Att ens Irland tvingas rösta igen är pinsamt och ett direkt hån mot oss som inte fått en chans att rösta, men framförallt mot Irland. Hemskt att SD åker dit för att propagera men jag hoppas fortfarande på ett Nej….

  Tack o hej

  1. Lissabon klargör hur maktdelningen mellan EU:s institutioner och nationella dito ska se ut. Dessutom införs formellt medborgarinitaitiv, där en miljon namnunderskrifter tvingar kommissionen att ta upp en fråga för behandling. Fler frågor lämnas över till de nationella parlamenten och subsidiaritetsprincipen stärks. Allt som allt medför Lissabon att det blir mer demokrati, mer närhet till folket och mer medborgarinflytande.

   Lissabon medför precis en sådan utveckling som EU-skeptiker vill se. Varför dessa då säger klart nej till Lissabon har jag fortfarande inte lyckats förstå. Antingen beror det på att de inte förstår vad Lissabon medför, eller så säger de bara reflexmässigt nej till allt som föreslås från EU-nivå.

 1. […] Läs också: Per Pettersson. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.