Det fria ordets vecka införs i Stockholm

Madeleine Sjöstedt presenterar idag på sin blogg ett nytt demokratiprojekt i Stockholms stad: Det fria ordets vecka. Veckan bygger vidare på en rad tidigare initiativ bl.a. från dåvarande kulturborgarrådet Birgitta Rydell (FP) om författarfristad.

Den nya idén grundar sig på en skrivelse från Roger Mogert (S) till kulturnämnden, där han föreslog att staden skulle införa en dag för det fria ordet. Madeleine Sjöstedt väljer att ta det hela flera steg längre och göra en hel vecka.

Det är sällan jag som demokratikämpe och försvarare av det fria ordet blivit så glad som idag. Det här initiativet markerar tydligt att Sverige och i synnerhet Stockholm alltid står upp för demokrati och mänskliga rättigheter och den här veckan kommer garanterat att i varierande grad reta upp diktaturer som t.ex. Kina, Kuba och Iran. Att det kommit till som ett slags samarbete mellan opposition och majoritet i stadshuset är ännu bättre, då det visar på den breda enigheten och villigheten att samarbeta i viktiga frågor oavsett partibeteckning. Det gör mig varm inombords.

Nu jobbar jag ju förvisso för Folkpartiet liberalerna i Stockholms stadshus, det måste ju sägas, men jag har som princip att aldrig agera som en viljelös megafon för våra borgarråd. Istället är jag försiktig med att visa oreserverad glädje här på bloggen just för att jag jobbar för dem. Idag kunde jag dock inte hålla mig, eftersom det här är ett så pass viktigt och bra initiativ. Madeleine Sjöstedt visar tydligt varför hon förtjänar att stå i politikens frontlinjer. Dessutom ska ju herr oppositionsborgarrådet Mogert äras också, eftersom grundidén kom från honom.

Jag hoppas att fler samarbeten över blockgränserna i viktiga frågor som denna kan komma till stånd. Alltid kan vi hjälpa tystade författare, journalister eller oppositionella i något land genom sådana här saker.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/10/07/det-fria-ordets-vecka-infors-i-stockholm/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.