Prostitution och trafficking är inte samma sak

Ung vänster med flera ska arrangera en manifestation mot trafficking i Kalmar. Ett bra initiativ. Problemet är att de också tänker manifestera mot prostitution som de anser är samma sak som trafficking. På grund av det har de liberala borgerliga ungdomsförbunden i Kalmar, helt korrekt, tackat nej till att delta i manifestationen. MUF hänvisar till att prostitution när den sker frivilligt är ett yrke som andra och därmed inte något att manifestera mot. Det har fått flera, inklusive tidningen Barometern och Ung Vänster, att uppröras.

Självklart håller jag med. För den som följt min blogg (och debatten i bl.a. Studio Ett där jag var med) är det ingen nyhet att jag anser att sexköpslagen ska rivas upp och att jag inte ser något moraliskt eller annat problem i prostitution så länge den sker frivilligt. Just denna frivillighet är grundläggande och givetvis kan inte offren för trafficking anses befinna sig i prostitution, eller i andra yrken som de också säljs in i slaveri till, av egen fri vilja. Att däremot säga att all prostitution är att likställa med den vidriga praktiken människohandel är helt felaktigt och ett hån mot de som faktiskt trivs med att prostituera sig (ja, de finns i allra högsta grad, den så kallade lyckliga horan är inte en myt, oavsett vissa vänsterdebattörers önskedrömmar om att så är fallet-  läs Petra Östergrens djupintervjuer med några av dem för att bara få en viss försmak av hur verkligheten ser ut).

Jag är glad att LUF, MUF och CUF har valt att inte delta i manifestationen så länge den också är en manifestation mot prostitution. Trafficking och slaveri ska bekämpas med alla medel. Prostitutionen i sig förtjänar dock inte samma öde.

Läser också med glädje att just Petra Östergren har skrivit på Expressen om sexköpslagen. Precis som alltid är hon oerhört läsvärd och har gjort en korrekt analys. Vi som förespråkar ett avskaffande av sexköpslagen har en mängd argument av både saklig och ideologisk karaktär. Våra motståndare är kvar i att bara argumentera om att det handlar om ”vilket samhälle vi vill ha”. Visst handlar det också om det; om vi vill ha ett i grunden liberalt samhälle eller ett där staten lägger sig i vad varje människa får och inte får göra med sin kropp. Men som förespråkar ett avskaffande har ständigt en levande debatt och utvecklar vår argumentation. Våra motståndare står kvar och stampar och förstår inte ens diskussionen. Historiskt vet vi att de som stagnerar också i längden tenderar att förlora.

Läs gärna mina andra inlägg om prostitution och sexköpslagen.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/10/20/prostitution-och-trafficking-ar-inte-samma-sak/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.