Identitet 22

Merit Wager har ofta vettiga åsikter. Idag är inte ett av dessa tillfällen.

I sin kolumn i SvD skriver hon idag att migrationsverket borde ställa samma krav som skatteverket när det gäller identitet; skatteverket utfärdar inga id-kort om identiteten på ansökande indiv inte är styrkt och Merit Wager tycker att migrationsverket borde ha samma princip för permanenta uppehållstillstånd.

Tyvärr kommer detta inte fungera i praktiken. Sverige har idag i det närmaste ingen arbetskraftsinvandring utan tar enbart emot flyktingar. När en person söker asyl är det en fördel för henom att inte ha några identitetshandlingar (flera statliga utredningar har pekat på detta som en av anledningarna till att asylsökande förstör eller undanhåller sina identitetshandlingar). Anledningen är att om man lyckats skaffa sig t.ex. ett pass så har man ändå så pass goda relationer med regimen i hemlandet att migrationsverket anser det ”osannolikt” att man skulle drabbas av förföljelse där. Hade risken varit överhängande för detta, resonerar man, så hade man troligen aldrig fått ut några identitetshandlingar över huvud taget.

Denna syn medför dessutom att flyktingar som vill öka chanserna att få stanna rekommenderas av smugglarna som hjälper dem hit att slänga sina id-handlingar.

Så på ena sidan har vi en ordning där du troligen inte kommer att få ett uppehållstillstånd som flykting om du kan styrka din identitet. På andra sidan har vi skatteverket (som utfärdar både personnumret när migrationsverket givit uppehållstillstånd och id-handlingar) som kräver att personerna ska ha id-handlingar med sig från hemlandet. Merit Wager föreslår nu att migrationsverket borde kräva id-handlingar. Därmed föreslår hon ett moment 22; migrationsverket ska vara restriktiva med att utfärda uppehållstillstånd till människor som har så pass god relation till hemlandets regim att de kan få ut id-handlingar därifrån, men de ska samtidigt vara restriktiva med att utfärda uppehållstillstånd till människor som inte kan visa upp id-handlingar utfärdade av hemlandets regim.

Att detta kommer drabba dem som bäst behöver vårt skydd är tämligen uppenbart. Dessutom kommer kombinationen att leda till att Sverige i princip inte släpper in någon från ett annat land (så länge vi inte öppnar för mer arbetskraftsinvandring, vilket iofs alliansen tillsammans med miljöpartiet har börjat göra). Jag tror inte att det var den effekten som Merit Wager hade i åtanke.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/10/26/identitet-22/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Du har så fel så. Övervägande majoritet som kommer hit kommer på anknytning och har inget att göra med flyktingar eller asyl. Dessa krävs inte heller alltid på ID-handlingar, beroendes på ursprungsland, och för barn behövs knappt bevis på att de tillhör den som ansöker. Däri ligger problemet.

  1. Effekten av krav på ID-handlingar skulle dock vara att inte ens d, vars anhöriga kommer hit, skulle få uppehållstillstånd och därmed skulle det inte bli tal om anhöriginvandring heller.

   1. Det är alltså ett stort problem för dig att inte vem som helst med en bra story får komma hit? Du tycker det är fel om somaliska bönder och irakiska getherdar utan skyddsskäl inte får komma hit och bo i skattefinansierade bostäder? Alternativet är öppna gränser, vem som helst ska få komma hit. Krigsförbrytare, mördare eller läkare spelar ingen roll. Alla ska med och någon annan betalar.

    1. Liberala ungdomsförbundet har ju en vision som vi i kampanjmaterialet kallade ”Fri invandring”, dvs att vi vill ha en värld utan gränser där människor får röra sig fritt. Så ja, öppna gränser är inte en dum idé i grunden. Sen ska man ju självklart ha ett system där rättvisan kan nå dig oavsett om du lämnar det grannskap där du begick brottet – om det sen är för att åka till grannbyn eller till andra sidan jorden för att gömma dig ska inte spela någon roll.

     Jag tycker att det är ett problem att vi ska granska och kontrollera och försöka hålla så många människor som möjligt borta. Att vi nu har öppnat för arbetskraftsinvandring är bra, jag hoppas på utökning av det. Människor bör utvecklas mot att bli äkta världsmedborgare, inte vara nationalstatskramare som är rädda för allting främmande.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.