Lissabon får grönt ljus av Tjeckien

Äntligen kommer det efterlängtade beskedet; Tjeckiens författningsdomstol har godkänt Lissabonfördraget och därmed förväntas president Vaclav Klaus skriva under inom kort. Klaus är den sista av EU:s stats- och regeringschefer som behöver ratificera fördraget för att det ska kunna träda ikraft.

För oss som tror på EU som en stark internationell kraft som kan arbeta för fred och demokrati är detta riktigt goda nyheter. En utvidgning av EU skulle nästan omöjliggjorts om Lissabon fallit. Enligt gällande fördrag får nämligen inte EU växa mer. Det hade kanske gått att få igenom ett mindre tillägg till fördragen, men då hade det krävts helt nya förhandlingsrundor och utvidgningen hade dröjt. Dessutom gör Lissabonfördraget att det blir lättare att fatta beslut, eftersom många frågor nu undantas från konsensuskravet. Tyvärr är frågan om var Europaparlamentet ska sitta inte en sån fråga, så vi kommer fortsätta tvingas betala med skattemedel och stora koldioxidutsläpp för att parlamentet ska kunna flytta fram och tillbaka mellan Bryssel och Strassbourg ännu ett tag.

Ytterligare fördelar är att maktfördelningen mellan Europaparlamentet och nationella/regionala parlament klargörs. Viss makt flyttas till EU-nivå, medan annan flyttas ner till de nationella parlamenten. De nationella parlamenten får också ökade rättigheter att avvisa EU-lagstiftning som de anser vara oförenliga med t.ex. EG-rätten. På detta sätt stärks medborgarinflytandet och EU blir mindre av en centralstyrd elitistisk sammanslutning. Förvisso hävdar många EU-motståndare motsatsen, men allt som oftast har de missförstått det nya fördraget, alternativt använder sig av skrämseltaktik utan grund i verkligheten.

Jag ser fram emot ett bättre fungerande EU som kan börja jobba mer för sina medborgare och medlemsländer, på ett effektivare sätt.Visst, ibland kommer vi att få acceptera beslut som vi inte gillar, när den nationella vetorätten försvinner på många områden, men det är så demokrati fungerar.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/11/03/lissabon-far-gront-ljus-av-tjeckien/

1 kommentar

1 ping

    • Reality check3 november 2009 kl. 18:55
    • Svara

    Kriget för frihet närmar sig med stormsteg.

    Frihet eller döden!

  1. […] verkar det ändå inte som att alla beslut inom EU nu tas mycket odemokratiskt, som vissa hävdar. Glad över nyheten är jag inte, men det är ju EU-parlamentet (som är folkvalt), ministerrådet (som […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.