Trist men inte oväntat

Alldeles nyss dök det upp i medierna: det afghanska valet ställs in. Det beror helt enkelt på att sittande presidentens huvudutmanare, Abdullah Abdullah, har dragit tillbaka sin kandidatur. Därmed blir det ingen andra omgång av valet och Hamid Karzai kan sitta kvar.

Tyvärr är det inte helt oväntat. Redan när det stod klart att Karzai inte fått den nödvändiga majoriteten så konstaterades det från alla håll att en andra omgång inte var önskvärd. Den första omgångens säkerhetsproblem med talibanattacker och dessutom ett omfattande valfusk, gjorde att ingen ville ha en repris på det hela. Genom att Abdullah nu hoppar av blir det heller ingen andra omgång. Det är kanske bra för sittande administration och för de säkerhetsstyrkor som finns på plats, men inte bra för demokratin. Om man kunnat genomföra en andra omgång, med mindre valfusk och eventuellt med ännu bättre säkerhet, hade demokratin kunnat stärkas. I Afghanistan behövs det, eftersom det inte finns någon lång demokratisk tradition i landet.

Tyvärr finns det ju inget att göra nu utan istället får vi hoppas att säkerhetsläget förbättras och kontrollen av valen utökas till nästa gång, så demokratin kan få en skjuts framåt då. Med tanke på nuvarande utveckling är det dock inte läge att hoppas på några stora förbättringar.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/11/02/trist-men-inte-ovantat/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.