Varför sitter vi istället för att skapa rörelse?

Ibland undrar jag varför det är så ont om förändringar i samhället, även när det är så kallat maktskifte. Häromdagen slog det mig plötsligt att en av anledningarna kan vara hur vi faktiskt ser på den hägrande makten.

Vad har vi för uttryck för maktpositioner? Det mest använda är troligen ”sitta vid makten”. Sitta i regeringen. Sitta i riksdagen. Sitta i en styrelse. Sitta.

Varför sitter vi överallt? Varför rör vi inte på oss, skapar förändring? Visst, ett ord är väl inte allt. Men ett ord kan både beskriva hur vi faktiskt ser på en sak och skapa föreställningar om saken som vi inte hade från början. Att makt ska vara ett stillasittande förvaltande är ju faktiskt en ganska vanlig syn i dagens samhälle. Då är det kanske inte så konstigt att det inte blir så mycket förändring.

Jag tycker det är dags att alla makthavare, oavsett var i samhället de befinner sig, reser sig från sina stolar och börjar göra något som hittills varit tjänstemän och lobbyister förunnat; röra sig i maktens korridorer.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2009/12/21/varfor-sitter-vi-istallet-for-att-skapa-rorelse/

1 kommentar

  1. Helt rätt tänk! Vi behöver rörelse i flera plan. Perspektivbyte och ett helt nytt ansvarstagande för individen i många frågor. Ett alltför passivt handlandeleder ingenstans och vaför inte vara i ständig rörelse.
    Läs mer om mina tankar på min blogg http://fms-gotland.blogspot.com/

    Mvh och God Jul

    Lennart Bladh
    Svenska Institutet FMS

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.