Riksdagen kallar folkmordet vid dess rätta namn

Riksdagen röstade idag för att erkänna folkmordet på armenier och andra folkgrupper i Osmanska riket 1915. Tack vare att några riksdagsledamöter från alliansen bröt mot den officiella allianshållningen och istället röstade efter sitt eget samvete, gick motionen igenom. Att det inte blir någon omedelbar förändring för världen är självklart, den svenska riksdagen har ingen formell beslutandemakt vad gäller att bedöma folkmord och andra internationella juridiska ärenden. Det är dock en viktig markering som ligger helt i linje med den åsikt som en internationell domstol skulle inta, om fallet någonsin nådde en dylik.

Precis som förväntat överreagerade Turkiet och kallade hem sin ambassadör. Dessutom ställer premiärminister Erdogan in ett planerat besök i Sverige. Varför Turkiet anser att ett folkmord som inträffade innan staten Turkiet ens existerade är så kontroversiellt, kommer jag förmodligen aldrig att förstå. Folkmordet berör inte dagens Turkiet, det är däremot en markering som erkänner att andra folkgrupper blivit behandlade på ett icke acceptabelt sätt i historien. Möjligen kan de koppla detta till frågan om kurderna, men att omvärlden anser att den turkiska behandlingen av kurderna är helt oacceptabel borde väl vara ganska klart vid det här laget.

Oavsett om man anser att riksdagen har någon egentlig kompetens att besluta om huruvida folkmordet var ett folkmord eller ej, så är min ståndpunkt att folkmordet var just det, ett folkmord. Jag tror inte heller att det är något som bestrids kraftigt i något annat land än Turkiet. Varför riksdagen då inte ska kunna uttala som sin mening att det är så det ligger till är obegripligt. Låt våra riksdagsledamöter för en gångs skull få uttala en tydlig åsikt, istället för att bara stifta lagar som ingen kommer förstå vidden av förrän om flera år. De riksdagsledamöter från alliansen som bröt med den officiella allianslinjen har mitt fulla stöd.

Läs också Seved Monke, Annika Beijbom, Mikael Wendt, Peter Soilander, Bawar Ismail, Ulf Schyldt, Amanda Brihed.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/03/11/riksdagen-kallar-folkmordet-vid-dess-ratta-namn/

3 kommentarer

1 ping

  • Pelle12 mars 2010 kl. 06:00
  • Svara

  Ha ha .. ha ha .. ha ha ….. 1915 !?.Ja snabba är dom ju inte direkt.

  Pelle

  • Billyjamy12 mars 2010 kl. 04:07
  • Svara

  Armenierna tvångflyttades till grannländerna till osmanska riket efter att ha samarbetat med ryssland, i förväntant på att bilda ett självständigt stat och attackerat osmanska trupper. Osmanska riket var det enda imperiet som hade tolerans för religionsfrihet och olika etniska grupper. Armenierna har varit populära hade tom uppdrag som statsministrar i landet. Man måste se utifrån två olika perspektiv. Turkiet kommer aldrig att erkänna denna tragiska händelsen som folkmord. Påtryckningar från ”politik” gör armenierna glada men låt oss säga att alla europeiska länder erkänner det som folkmord utan att ha vetenskapliga grunder. Vad händer sedan då. Ingenting…Låt historikerna avgöra säger Turkiet det är då erkännandet kan bli aktuellt om det nu visar sig vara ett folkmord. Vad mer kan man säga? Sedan tycker jag personligen att även sverige måste diskutera sitt förflutna. Sveriges samarbete med nazister under 2. världskriget samt folkmord på samerna måste också diskuteras. Man kan inte vara mer rättvis än så…

  1. Problemet är väl snarast att historikerna är överens om vad som hände, men att det rent juridiskt är vanskligt att konstatera folkmord eftersom den juridiska termen infördes efteråt. Man kan ju inte dömas för något som inte var ett formellt brott när brottet begicks. Däremot fördömdes händelserna från internationellt håll redan när de ägde rum.

   Idag skulle motsvarande sak kallas folkmord och det är i princip det som riksdagen har tagit ställning för. Händelsen är tillräckligt allvarlig för att kallas folkmord, även om termen ännu inte var uppfunnen.

   Jag tror många av oss liberala debattörer är väl medvetna om Sveriges undfallenhet under andra världskriget. Visst, det räddade oss sannolikt undan invasion, även om den skulle kommit förr eller senare om inte de allierade slagit Tyskland. Det var dock helt fel utifrån ett ideologiskt perspektiv. Den behandling vi utsatt samer för är också felaktig, men om jag kan min historia rätt handlar det inte om att ta livet av samer utan att tvinga deras barn att gå i svensk skola och förvägra dem rätten att tala sitt eget språk, att lära sig sin egen kultur. Det är inte ett folkmord, däremot är det emot nuvarande folkrätt och rent ideologiskt är det förkastligt även detta.

 1. […] Per Pettersson, SVD, DN, på ledarsida, Runo […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.