Bombsniffande telefoner?

Läser att amerikanska Department of Homeland Security jobbar på en ny teknik som ska möjliggöra för mobiltelefoner att, genom en ny sensor, känna av farliga material i sin närhet och rapportera detta till den amerikanska staten. Enligt företrädare för departementet är det ytterligare ett sätt att skydda medborgarna mot terrorism. I mina öron låter det som ytterligare en teknik som kan missbrukas som införs med de ”goda avsikterna” att skydda medborgarna mot terrorism. Visst, användaren ska själv kunna välja om man vill använda tekniken eller inte, men om man från en stats sida inför denna teknik tror jag inte att man är så hemskt intresserad av att verkligen låta användarna bestämma det här själva.

Utöver detta är risken stor att det sker en ändamålsglidning. Snart kommer mobiltelefonerna att kunna spåra om det finns någon narkotikaklassad substans i närheten och skicka ett meddelande till polisen, eller spåra andra ämnen som staten av en eller annan anledning är intresserad av och skicka ett meddelande till lämplig statlig myndighet. Det är inte en trevlig utveckling. Staten ska inte ha total kontroll över sina medborgare, eller för den delen andra staters medborgare. Staten är inte en god, snäll, mysig filt som alltid vill andra väl. Staten kan missbruka sin makt och vi bör alltid vara misstänksamma mot stater som vill växa sig större på bekostnad av det civila.

För övrigt verkar tekniken lite överflödig. Antagligen är den ämnad att spåra farliga ämnen på flygplan och liknande, men om man inte kan använda samma sensorer för att spåra ämnena när människor och bagage passerar genom säkerhetskontroller, tror jag inte mobiltelefonerna kommer att tillföra mycket mer än möjligen falsklarm. Tekniken för sensorerna borde kunna användas på mycket bättre sätt än att övervaka medborgarna genom deras egna eller deras grannars mobiltelefoner.

Läs också Amanda Brihed.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/03/12/bombsniffande-telefoner/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.