”Military Intelligence”

En före detta Nato-general har, i ett uttalande i USA:s kongress, på fullaste allvar menat att en av anledningarna till att massakern i Srebrenica 1995 kunde äga rum var att det fanns homosexuella i FN-styrkan. Generalen i fråga heter John Sheehan och hans uttalande gjordes under ett kongressförhör rörande huruvida homosexuella ska tillåtas att vara öppna inom militärmakten. Som bekant är det ju tillåtet att vara homosexuell och militär, så länge ingen inom militären känner till att man är homosexuell. Åtminstone inte officiellt.

Fullt förståeligt har även kongressledamöterna blivit mer eller mindre chockade av generalens uttalanden. Eftersom han också pekade ut Nederländerna som det land som haft störst ansvar genom att deras styrkor varit ”underminerade av att det funnits homosexuella soldater”, kom det givetvis ilskna reaktioner från nederländskt håll. Fullt förståeligt. Vad någons sexuella läggning har med något att göra i dessa sammanhang är obegripligt. Att en armé skulle undermineras av att det fanns homosexuella soldater är befängt.

USA:s väpnade styrkor är inte fria från homosexuella individer. Det finns ganska gott om dem, men de gör inget väsen av sig för att få vara kvar. De väljer att leva i garderoben istället för att kunna vara sig själva och inte göra en grej av sin läggning. Vad man är rädd för vet jag inte. Man har kvinnliga militärer, så det kan ju inte vara rädsla för att det ska förekomma sex mellan soldaterna. Kan det vara så enkelt att det fortfarande finns en föreställning om att homosexuella inte är lika starka som heterosexuella? En föreställning att homosexuella är lojala inte mot sitt land utan mot den ”internationella homolobbyn”?

John Sheehan uppvisar en attityd som tyvärr är alltför vanlig inom väpnade styrkor världen över, ja även på många andra håll förstås. En attityd som antyder att vissa människor är mindre värda och kan vara direkt farliga, enbart på grund av könet på de människor de känner attraktion till. Sheehan är redan pensionerad, vilket gör att det tyvärr inte går att ta till några disciplinära åtgärder mot honom, annars hade jag sett fram emot att se hur USA:s armé skulle hantera ärendet. De hade fått svårt att komma undan med att försöka sopa det hela under mattan, åtminstone om de velat behålla gott anseende i media och i omvärldens ögon. Nu kom de lindrigt undan, men omvärlden har blivit pinsamt medvetna om det sjuka i det amerikanska systemet. Jag är glad att det i Sverige istället skulle vara ett brott att ens försöka stoppa en person från att ta värvning på grundval av dennes sexuella läggning.

Generalens uttalande har trots allt fått många att hicka, många som annars inte är direkt kända för att kämpa för homosexuellas rättigheter, inklusive kongressledamöter i USA. Kanske har generalen i sin vilja att stoppa homosexuella från att få göra militärtjänst, istället gjort att homosexuella inom en snar framtid får ta värvning utan att behöva dölja sin läggning. Tänk bara så mycket effektivare soldaterna kan bli när de inte längre behöver stå i en garderob och skjuta.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/03/20/military-intelligence/

1 ping

  1. […] Vill du läsa mer om ämnet? sr.se SvD.se Per Pettersson […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.