Skattechock ska rädda välfärden – och fri entré på muséer?

Mynt på en bädd av sedlarSveriges Kommuner och Landsting, SKL, presenterade igår en rapport om välfärden i framtiden, författad av representanter från samtliga riksdagspartier. I den konstateras att välfärden kommer att bli dyrare i och med att fler blir äldre (i sig ingen nyhet) och hur mycket detta kommer att kosta det offentliga. Alla är överens om att välfärdens totala kostnad också måste tillåtas att öka, något som är självklart om man inte vill dra ner kraftigt på kvalitén. Av någon anledning konstaterar dock gruppen att man inte bara vill bibehålla dagens service utan att ambitionsnivåerna gradvis måste höjas.

Gruppen har i alla fall resonerat om hur finansieringen av denna ökade kostnad ska ordnas, men utan att kunna enas. Vänsterpartiet säger blankt nej till privatiseringar och i princip allting annat som inte stavas ”höjd skatt” och ”mer offentlig finansiering”. De andra partierna säger alla i högre eller lägre grad ja till andra lösningar, inklusive vänsterns blockkamrater. Trots det konstateras att det kommer att behöva bli en skattechock över de kommande 25 åren. En siffra som nämns är 13 kronor på varje intjänad hundralapp, en siffra som i alla fall jag finner fullständigt oacceptabel och som garanterat kommer att driva många från landet, om de har de valet. När vi redan idag har en skattesats som går upp mot 50% av inkomsten, kommer ytterligare 13 procent i inkomstskatt helt enkelt bli för mycket.

I samma andetag som denna rapport briserar som en bomb i det politiska Sverige, berättar den rödgröna röran glatt att de vill återinföra gratis entré på de statliga muséerna. Det framgår inte i artikeln hur mycket detta kommer att kosta, men det är hur som helst pengar som vore bättre att lägga på välfärden. Det är inte ett alternativ att ständigt höja skatterna för att finansiera alla favoritprojekt hos de rödgröna, även om framför allt vänsterpartiet verkar tro att skattkistan saknar botten och att det går att ösa hur mycket som helst ur den. Om vi ska klara välfärden kommer vi att behöva skära ner den offentliga verksamheten till det som faktiskt är kärnverksamhet. Vård, skola, omsorg, rättsväsende, försvar och infrastruktur är väl en bra sammanfattning av vad som är att betrakta som kärnverksamhet. Fri entré på muséer är inte kärnverksamhet. Även om jag personligen gillar att besöka muséer så motsätter jag mig fri entré, om det ska finansieras med skattepengar.

Förslag som istället har mer förankring i verkligheten kommer från t.ex. Folkpartiet liberalerna, som vill ha en parboendegaranti i äldrevården. Det är ett förslag som på ett enkelt sätt ökar kvalité och människovärde inom äldrevården, men som inte behöver kosta så mycket extra. Är man två som bor tillsammans även i äldreboendet borde ju till och med bli fler personer per kvadratmeter, eftersom kök och annat inte måste dubblas för två samboende personer. Idag avvisas detta ofta med argumentet att det bara är den ena personen i paret som har ett vårdbehov, något som är ett byråkratiskt trångsynt sätt att se på människor. Istället borde det gå att ordna ett boende som uppfyller de behov som paret har gemensamt. Det kan inte vara ett stort problem att ha två personer boende i ett servicehus i en något större lägenhet men bara ge den ena aktiv vård. Nej, parboendegarantin är precis den typen av åtgärd som vi ska satsa på för att höja ambitionsnivån som SKL tycker att vi måste.

Genom att tänka nytt i välfärden och framför allt äldreomsorgen kan vi faktiskt klara bättre kvalité utan att nödvändigtvis höja kostnaderna med så mycket som SKL befarar i sin rapport. Nyckeln är individuella lösningar och fler alternativ. Sådana lösningar stavas ”privata alternativ” och ”mångfald”. Det verkar ju även alla partier utom vänsterpartiet ha insett i högre eller lägre grad.

Fler som skrivit om parboendegarantin är Niklas Frykman (2, 3), Hans Åberg (2), Mattias Lönnqvist, Rasmus Jonlund, Carl Larsson, Runo Johansson, Carina Boberg, Daniel Snällman, Linnéa Darell, Fredrik Sneibjerg, Annika Beijbom, Andreas Froby, Victor Zetterman, Mark Klamberg, Seved Monke, Per Ankersjö.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/04/08/skattechock-ska-radda-valfarden-och-fri-entre-pa-museer/

2 kommentarer

3 pingar

  • Silver8 april 2010 kl. 12:12
  • Svara

  Intressant! För att höja kvalitén i Sverige kanske vi ska låta ta bort pensionsåldern? Att de som faktiskt kan jobba ska jobba vidare. Att man ansöker om pension och får läkarintyg om att man faktiskt inte kan jobba längre. Att det är en läkare som får avgöra yrkeshälsan på arbetaren. Idag sliter vi inte ut kropparna på samma sätt som på 1900-talet. Kan ta en bekant som gick i pension vid 58 års ålder. Han är frisk som en nötkärna, han skulle kunna jobba till säkerligen 66-67 år om inte ännu längre. Men idag går det att utnyttja systemet.

  1. Att vi måste höja pensionsåldern för att klara framtiden vet vi redan. När pensionsåldern sattes till 65 var det ju dessutom så att medellivslängden låg lägre än 65… Men att kräva läkarintyg tror jag kostar mer än det smakar. Däremot bör förtidspensioneringar undvikas, helt klart. De slängs ut lite för lättvindigt just nu. Dessutom bör det bli lättare för pensionärer att arbeta om de vill och kan, något vi redan börjat ta steg emot vad jag vet.

   Sen är det inte pensionärer i sig som kostar pengar, det är de som är i behov av vård. Om vi inte sliter ut folk alltför mycket så kommer de heller inte behöva lika mycket vård av samhället. Pensionspengarna är ju något som man själv samlat ihop, eller ska i alla fall vara, under sitt arbetsliv. De belastar därmed inte de offentliga finanserna på samma sätt som omsorgen gör.

 1. […] kan också fråga sig hur dem räknar för som min partikollega Per Pettersson skriver så är det konstigt att vänsterexperimentet i samma veva som denna rapport går ut att de vill […]

 2. […] Per Pettersson skriver om detta också samtidigt som han nämner SKL:s senaste rapport om att vi måste höja […]

 3. […] Pettersson bloggar i liknande anda och pekar på exempel som ökar nyttan utan att därmed öka kostnaderna. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.