Klara besked om skolan från Alliansen

Idag berättar Alliansens fyra partiledare på SvD Brännpunkt hur de vill utveckla skolan, med 10 konkreta punkter som kommer att införas 2012. Den största frågan, något som framför allt Folkpartiet liberalerna drivit på för, är att en lärarlegitimation införs. Både Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund välkomnar legitimationen och att dessa båda organisationer är överens om att ett förslag från Alliansen är bra, måste vara smått unikt.

Lovorden är många och det är inte så mycket att lägga till vad gäller själva införandet av lärarlegitimationen. Något som däremot förtjänar att uppmärksammas är de saker som legitimationen och de övriga förslagen innebär för undervisningen. Ett av dem är att lärarna i och med legitimeringen får ett års praktik med en mentor, som hjälper en nyutexaminerad lärare under dennes första tid i yrket. Istället för att kastas rakt ut i verkligheten med enbart en teoretisk examen, får lärarna en period där de kan dra nytta av andras praktiska kunskaper på ett bättre sätt. Utöver det tydliggörs ansvaret för betygssättning och undervisning och bara legitimerade lärare får sätta betyg. Lärarna får ökat ansvar och tydligare regler att luta sig tillbaka på, bland annat vad gäller elever som kränks.

Förutom legitimationen återinförs också lektoraten i skolorna. Lektor kan en legitimerad lärare bli, om denne också har doktors- eller licenciatexamen. Att på detta sätt stärka kopplingen till forskningen och dessutom öka ämneskompetensen i undervisningen är väldigt bra.

Alliansen har idag konkret visat vägen bort från flumskolan och mot en skola som utbildar för framtiden. Länge har det mest pratats om ordning, reda och disciplin i skolan, något som jag istället är övertygad kommer av sig självt om man satsar på att öka lärarnas status och kompetens. Med en ömsesidig respekt mellan lärare och elever uppnår man mer än med rigida regler och disciplinära åtgärder. Om eleverna får anledning att se upp till sina lärare på grund av deras kompetens och kunskaper blir relationen mer naturlig än om ”respekten” uppnås genom hot och ordningsbetyg. Därför gläds jag över dagens besked från Alliansen, det är ett stort kliv i rätt riktning för den svenska skolan.

Läs också Runo Johansson, Christoffer Fagerberg, Rasmus Jonlund, Joakim HofvanderMark Klamberg, Lotta Edholm, Sebastian Bjernegård, Kent Persson, Nina Larsson, Helen Törnqvist, Viktor Tullgren.

Intressant?

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/04/12/klara-besked-om-skolan-fran-alliansen/

2 pingar

  1. […] Läs här […]

  2. […] Fler om Alliansens utspel Christoffer Fagerberg glädjer sig över att lärarna kommer bli bättre, Nina Larsson citerar direkt ur debattartikeln, Kent Persson nämner det också, Moderata Perspektiv kommer in med ett inlägg också, Helen Törnqvist hyllar också förslaget, Sossar stödjer detta också, Lärarfacket är med också, Sebastian Bjernegård hyllar Alliansledarnas förslag, Seved Monke tycker att det bra att lärarna får en typ legitimation som många andra yrken med lång utbildning, Mark Klamberg skriver om detta och nämner av att det redan var uppe 2002 i FP-motion som allianspartierna senare röstade ja till, men då röstade de rödagröna som styrde då nej, Runos blogg skrivs det också om det med ett slag mot den numera icke-existerande sossepolitiken när det gäller skolan och listan kan fortsätta i all oändlighet, men är bara några till Tommy Rydfeldt , Lotta Edholm, Fredriks funderingar, Mats Persson, Per Pettersson […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.