Ge inte Hägglund sista ordet

Att kunna överklaga en dom är en självklarhet i modernt rättstänkande och gäller såväl brottsmål som myndighetsbeslut. Denna rättighet vill nu regeringen ta bort för både patienter och personal inom vården.

I dag gör Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd bedömningen av anmälningar om felbehandling och dess beslut går att överklaga till Socialstyrelsen. Enligt det nya lagförslag som socialminister Göran Hägglund (KD) överlämnade till riksdagen på fredagen ska detta ändras. Istället ska Socialstyrelsen göra den enda bedömningen.

– Det måste vara någon som har sista ordet när saker och ting prövas. Så är det bara, säger socialministern.

Självklart måste någon ha sista ordet, men det ska aldrig vara den som också gör den första bedömningen. Där gör Hägglund fel. Vi ser det som självklart att ge misstänkta brottslingar – och givetvis brottsoffer – möjlighet till överklagan. Varför ska inte vårdpersonal och patienter ha samma möjlighet?

Eskilstuna-Kuriren har tidigare skrivit om Wilhelm och hur hans föräldrar tvingats att föra sin egen talan, i kontrast till domstolar där åklagare och advokater är självklara inslag. Att göra det när man precis förlorat sin lilla son är en nästan omänsklig bedrift. Därför behöver det bli lättare att göra en anmälan och den som anmäler bör ha rätt till juridiskt stöd på samma sätt som ett brottsoffer. Utredningen om vem som gjort fel borde göras av en oberoende utredare. Det är tur att det är Riksdagen och inte Hägglund som har sista ordet.

Fotnot: Ovanstående text är skriven som en övning i Liberal Press, Liberala Nyhetsbyrån och Eskilstunakurirens ledarskribentkurs.

Permalänk till denna artikel: https://perpettersson.eu/2010/04/18/ge-inte-hagglund-sista-ordet/

2 kommentarer

  1. Utmärkt! Det går inte att nog understryka den utsatthet människor ofta upplever i sina kontakter med myndigheter

    Jag vet inte hur många jag själv mött som helt enkelt inte orkat överklaga och ”bråka” om ett beslut som gått dom emot. Man får heller inte glömma att i många av dessa ärenden, t.ex då det gäller försörjningsstöd, så är det samhällets allra svagaste som ställs mot makt och myndighet. Det vore absolut inte mer än rätt att dessa fick den hjälp de behöver för att, ofta rättmätigt, hävda sin rätt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.